Smullen van prentenboeken

Kinderen zijn dol op goede prentenboeken. Daarom staan in het speelse lespakket Mijn vriendje Rikki vier prachtige prentenboeken rondom het konijntje Rikki centraal. Dankzij de vele activiteitensuggesties geniet je samen met je kleuters van de herkenbare verhalen én werk je gericht aan hun sociaal-emotionele vaardigheden.

Mijn vriendje Rikki in een notendop

Mijn vriendje Rikki is een speels lespakket voor kleuters, waarin vier prachtige prentenboeken van Guido van Genechten centraal staan. De gebeurtenissen rondom het konijntje Rikki zijn voor elk kind herkenbaar: anders zijn, vriendschap, plagen en bang zijn.

 

Spelenderwijs aandacht voor ontwikkelingsgebieden

Naast de vier prentenboeken bevat het lespakket Mijn vriendje Rikki een uitgebreide en praktische handleiding met uitgewerkte activiteiten rondom de boeken. Ook krijg je er onder andere miniprentenboekjes en kopieerbladen bij. Met Mijn vriendje Rikki werk je niet alleen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen in groep 1 en 2, maar ook aan beginnende geletterdheid en gecijferdheid, wereldoriëntatie, muziek, spel, beweging en creativiteit.


  1. lespakket met accent op sociaal-emotionele ontwikkeling in groep 1 en 2 
  2. inspirerende lessuggesties voor alle ontwikkelingsgebieden 
  3. ook geschikt voor taalzwakke en anderstalige kinderen

Voordelen voor leerkrachten:

  • praktische tips voor uiteenlopende activiteiten en lessen

  • aandacht voor de brede ontwikkeling van jonge kinderen

  • werken aan tussendoelen voor beginnende geletterdheid en gecijferdheid

  • veel flexibiliteit en volop ruimte voor eigen initiatief

Mijn vriendje Rikki in de praktijk 

Prentenboeken gaan vaak over onderwerpen en dilemma’s die voor kinderen heel herkenbaar zijn. Een prentenboek biedt daarom een goede ingang om een bepaald onderwerp aan te snijden. Daar speelt het lespakket Mijn vriendje Rikki op in. 

 

Vier uitgewerkte thema’s 

In de handleiding van Mijn vriendje Rikki zijn vier uitgewerkte thema’s opgenomen. Elk thema sluit aan op een prachtig prentenboek over het konijn Rikki. De thema’s staan boordevol activiteiten rondom deze prentenboeken.

 

Thematische opzet 

Mijn vriendje Rikki stimuleert de brede ontwikkeling van kinderen. Je werkt met deze prentenboeken aan verschillende ontwikkelingsgebieden, zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling en de taalontwikkeling. Door de geïntegreerde opzet van de thema’s vormen de onderdelen een samenhangend geheel.

 

Sociale competenties

De prentenboeken over Rikki gaan vooral over gevoelens, zoals het verlangen om erbij te willen horen, iemand lief of aardig vinden en bang zijn. De suggesties voor de activiteiten sluiten hier per thema op aan.

 

Werken aan tussendoelen 

Bij elk thema werk je ook aan de tussendoelen van beginnende geletterdheid en beginnende gecijferdheid. Die activiteiten bieden dus mooie kansen voor een doorgaande lijn naar groep 3.

 

Interactief voorlezen 

De thema’s besteden ook aandacht aan interactief voorlezen. Door herhaald interactief voorlezen raken kleuters namelijk nóg meer betrokken bij een verhaal, omdat ze steeds opnieuw uitgenodigd worden om mee te denken over de inhoud.

 

Activiteiten in de kring en werken in hoeken 

Mijn vriendje Rikki bevat veel tips voor activiteiten in de grote én de kleine kring. Ook de suggesties voor de inrichting van hoeken sluit helemaal aan bij de thema’s in de prentenboeken. Daarnaast zijn er tips voor dagopeningen en -sluitingen, activiteiten in de speelzaal, buitenactiviteiten en uitstapjes. Met Rikki hoef je je dus niet te vervelen!

 

Bekijk de materialen van Mijn vriendje Rikki

Hoe kunnen we je helpen?