Atlantis: taal

Met taal kun je de wereld aan

Wat geef jij je leerlingen mee? Laat je ze woordjes leren om goed te scoren bij een dictee? Of help je kinderen met vaardigheden waarmee ze zich écht kunnen redden in onze talige samenleving? Met Atlantis Taal geef je taalonderwijs voor de echte wereld: betekenisvol en functioneel. 

Atlantis Taal in een notendop 

Gebruiken jouw leerlingen de woorden uit de woordenschatles op het schoolplein? En verwerken ze de categorieën uit de spellingsles in hun werkstuk? Helaas is het antwoord vaak nee. Kinderen zien namelijk vaak geen verbanden tussen de losse lessen voor spelling, grammatica, spreken, schrijven, luisteren, woordenschat en taalverkenning. Met Atlantis Taal geef je daarom één vak: taal.

 

Lang leve taal!

In de lessen van Atlantis Taal werken kinderen toe naar échte eindproducten, waarbij alle domeinen van taal vanzelfsprekend geïntegreerd aan bod komen. Ze oefenen hun gespreksvaardigheden als ze met een groepje brainstormen voordat ze een verhaal schrijven. Ze onderzoeken samen hoe een verhaal verandert als je meer bijvoeglijke naamwoorden gebruikt. En ze passen hun kennis over spelling toe bij het herschrijven van hun eigen tekst. Voor kinderen is zo altijd duidelijk waar ze mee bezig zijn en waarom. De taaldoelen gaan leven! 


  1. geïntegreerde taalmethode voor groep 4 t/m 8 
  2. taal voor de echte wereld: elk kind taalcompetent 
  3. geen losse lessen, maar taaldomeinen in samenhang 

Voordelen voor leerkrachten:

  • dekt de kerndoelen voor taal

  • naadloze aansluiting bij Atlantis Lezen 

  • ook te gebruiken naast andere methodes  

  • bouwen aan een sterke taal-leescultuur op school

  • veel aandacht voor effectieve didactiek

Planning Atlantis Taal 


Schooljaar 2023-2024               Ontdek het concept

Schooljaar 2024-2025               Probeer een thema uit

Schooljaar 2025-2026               Aan de slag in groep 4, 5 en 6

 

Wijzigingen voorbehouden. 

Hoe kunnen we je helpen?