3 minuten

Close Reading: toptrend of tijdverspilling?

Close Reading is hot. Steeds meer scholen duiken daarmee dieper in teksten. Sommige scholen gebruiken zelfs alleen nog Close Reading tijdens de leesles, als vervanging voor begrijpend lezen. Maar dat is niet slim!

 

Inhoud 

  1. Close Reading: stap voor stap 
  2. De grenzen van Close Reading 
  3. Close Reading versus begrijpend lezen 
  4. Close Reading in de praktijk 
  5. Praktische toepassing van Close Reading in Atlantis
  6. Ontdek Atlantis nu

 

Close Reading: stap voor stap 

Bij Close Reading lezen kinderen een tekst meerdere keren. Steeds met een ander doel. Eerst lezen ze de tekst globaal, dan kijken ze naar de structuur, en tot slot onderzoeken ze de betekenis: wat zegt de schrijver en wat vinden de kinderen? Ze lezen met de pen in de hand. Actief maken ze aantekeningen en markeren ze tekst. Als leerkracht stel je vragen, zodat je het leesproces en de interactie stimuleert. De kinderen duiken steeds dieper in de tekst.1

 

Bij Close Reading zoom je dus meerdere keren in. Dat is ideaal voor complexe en rijke teksten: je hebt de ruimte om diep in te gaan op de tekst, en de herhaling bevordert vloeiender lezen en meer tekstbegrip. 

 

De grenzen van Close Reading 

Voordelen genoeg, maar Close Reading is niet altijd de juiste keuze. Voor Close Reading moet de tekst wel voldoende uitdagend zijn. Begrijpen kinderen hem al na één keer? Dan is herhalen nutteloos.Close Reading is eigenlijk een vorm van studerend lezen. Daarbij werk je aan concrete leesdoelen, die niet per se talig zijn. Neem een recept: dat lees je omdat je wilt weten hoe je die lekkere taart bakt. Het doel van zo’n tekst motiveert kinderen om te lezen en kan de leesmotivatie verhogen.1 Maar stel je voor dat je elke tekst met een vergrootglas moet bekijken, zelfs spannende verhalen en grappige gedichten. Dan verdwijnt je leesmotivatie juist! 

 

Close Reading versus begrijpend lezen 

Heb je te maken met een uitdagende informatieve tekst? Dan is Close Reading perfect. Leesvaardigheid is dan een middel om kennis op te doen. Bij begrijpend lezen draait het juist om de leesvaardigheid zelf.3 Je kunt dan ook prima aan de slag met een tekst die puur bedoeld is om van te genieten. Dat bevordert de leesmotivatie en het leesplezier. 

 

Close Reading in de praktijk 

Close Reading is een waardevolle leestechniek als onderdeel van de leesles. Want het is niet voldoende om uitsluitend met Close Reading te werken. Waarom zou je elke tekst meerdere keren lezen? Dat kost veel tijd. Leer kinderen daarom wel om Close Reading toe te passen als ze ergens een uitdagende informatieve tekst tegenkomen, maar maak ze er ook van bewust dat ze deze aanpak, net als andere leestechnieken, alleen gebruiken als het echt nuttig is. 

 

Praktische toepassing van Close Reading in Atlantis

In Atlantis geven wij kinderen de juiste tools om effectief te lezen. Soms gebruiken we Close Reading, soms een andere leestechniek. Close Reading wordt ingezet als het zinvol is, bijvoorbeeld om een lastige passage beter te begrijpen of om ingewikkelde informatie te analyseren. Dan vinden kinderen die passage in hun leesboek én in hun werkboek, zodat ze aantekeningen kunnen maken. 

 

 

Wij geloven in variatie in leesstrategieën. Met die aanpak blijft lezen leuk – want niet iedere tekst hoeft meerdere keren gelezen te worden. Kinderen leren wel diepgaand te analyseren als dat nodig is. Op die manier groeien het leesplezier én de leesvaardigheid. Veel leeskilometers maken, dat is waar het om draait! 

 

Ontdek Atlantis nu

Wil je meer weten over Atlantis? Ontdek onze leesmethode! Vraag een gratis zichtzending aan, neem deel aan een inspiratiesessie of vraag kosteloos een voorlichtingsgesprek aan met een van onze didactisch adviseurs.


Zichtzending aanvragen


Voorlichting aanvragen




Bronnen

1 Sleutels voor effectief begrijpend lezen op vlor.be, geraadpleegd op 3 juni 2024. 

2 Everything You Wanted to Know about Repeated Reading op readingrockets.org, geraadpleegd op 4 juni 2024. 

3 Begrijpend of Studerend lezen, waar hoort het thuis? op didactieknederlands.nl, geraadpleegd op 4 juni 2024.