Laat kinderen studievaardigheden ontwikkelen met onze methode Blits
Blits
Een stevige basis voor iedere leerling

Vind je weg in tabellen en grafieken, leer slimmer studeren, beoordeel de betrouwbaarheid van bronnen en raak vertrouwd met programmeren. Met Blits ontwikkel je studievaardigheden én skills op het gebied van digitale geletterdheid. Want die zijn tegenwoordig onmisbaar, binnen en buiten de schoolmuren.

Blits in een notendop Studievaardigheden methode Blits wordt ondersteund door verschillende boeken

Methode voor studievaardigheden voor het basisonderwijs

Op de basisschool leer je de basis: taal, rekenen, wereldoriëntatie en creatieve vakken. Maar hoewel die vakken cruciaal zijn, zijn ze niet toereikend voor kinderen van deze tijd. Want hoe weet je of informatie van internet betrouwbaar is? Hoe werk je efficiënt aan een werkstuk? En hoe plan je je huiswerk in?

 

Studievaardig én digitaal geletterd

Met Blits leren kinderen de middelen en mogelijkheden die ze hebben optimaal te benutten. Zo halen ze informatie uit allerlei bronnen: van een voedingswaardetabel tot een bericht op sociale media. Ook ontdekken ze hoe ze dankzij slimme strategieën effectiever kunnen studeren en beter kunnen plannen. Van al die vaardigheden profiteren ze volop op school, maar zeker ook daarbuiten. Niet voor niets werkt maar liefst de helft van de Nederlandse scholen met Blits!


  1. onmisbare aanvulling op de basisvakken in groep 5 t/m 8
  2. compleet pakket voor studievaardigheden en digitale geletterdheid
  3. veel mogelijkheden voor differentiatie


Blits, onze methode voor studievaardigheden, is continu in ontwikkeling


  

  Modules voor digitale geletterdheid!

Al jaren dé methode voor studievaardigheden … 

Blits biedt al jarenlang een doorlopende leerlijn op het gebied van studievaardigheden voor het basisonderwijs. Duizenden scholen in Nederland gingen je al voor en werken in groep 5 t/m 8 met Blits. 


… en nu ook voor digitale geletterdheid! 

Vanaf nu werk je met Blits ook aan de digitale geletterdheid van je leerlingen. Want studievaardigheden en digitale vaardigheden zijn nauw met elkaar verbonden! Blits bevat losse modules op het gebied van digitale geletterdheid, die je kunt inzetten wanneer je maar wilt.


Met de modules van Blits Digitale geletterdheid leren kinderen hoe ze kritisch, veilig en sociaal kunnen omgaan met sociale media. Ook ontdekken ze hoe ze kunnen programmeren met Scratch en hoe ze werkstukken kunnen maken met veelgebruikte softwareprogramma’s.

Overzicht van de inhoud van Blits studievaardigheden en digitale geletterdheid

Voordelen voor leerkrachten:

  • structurele aandacht voor leerstrategieën en digitale geletterdheid

  • één instructie en één les voor de hele (combinatie)groep

  • digibordsoftware die je stap voor stap meeneemt door de les

  • automatisch nakijken van digitale toetsen

Ontdek de didactiek achter Blits
Mandy van basisschool het Bovenland over onze studievaardigheden methode Blits

Mandy van basisschool het Bovenland 
over Blits, onze methode voor studievaardigheden:

Blits heeft me verrast! Er is veel aandacht voor vaardigheden die leerlingen in onze huidige samenleving nodig hebben. De leerlingen zijn erg enthousiast en zijn erg betrokken bij Blits. Ze vinden het ook fijn dat ze thuis extra kunnen oefenen na een les. Ik merk dat de stof daardoor beter blijft hangen en dat de resultaten zichtbaar omhooggaan!

Studievaardigheden methode Blits is geschikt voor het basisonderwijs


Blits studievaardigheden in de praktijk 

Blits maakt gebruik van de nieuwste inzichten over goed onderwijs. In deze methode voor studievaardigheden en digitale geletterdheid zijn bovendien veel bevindingen uit de praktijk verwerkt. 


Expliciete directe instructie 

Met behulp van het digibord is het met Blits eenvoudig om les te geven volgens het model van expliciete directe instructie (EDI).

 

Begeleide inoefening en zelfstandig werken

In plaats van met de hele groep te werken volgens het EDI-model, kun je de begeleiding ook richten op de kinderen die extra hulp nodig hebben. De andere kinderen werken (deels) alleen of in tweetallen. In de modules voor digitale geletterdheid wordt er gewerkt in kleine groepjes of – na een klassikale inleiding – geheel zelfstandig.

 

Combigroepen

Ook in combinatiegroepen kunnen kinderen met Blits zelfstandig werken aan hun studievaardigheden en digitale geletterdheid. Bij een minder sterke groep kun je werken volgens het model van Kansrijke combinaties. Je geeft dan les aan beide groepen samen en kunt toch de lesonderdelen van het EDI-model aanhouden.

 

Ontdek hoe Blits is opgebouwd


De makers van Blits aan het woord

Adrian den Bekker, zelfstandig redacteur voor onze studievaardigheden methode

‘Ik schrijf graag methodes die een duidelijke meerwaarde hebben voor leerlingen. Blits is zo’n methode: vol vaardigheden waar kinderen de rest van hun leven voordeel van hebben.’

Adrian den Bekker, zelfstandig redacteur

Anneriek van Heugten, auteur van Blits. Methode voor studievaardigheden in het basisonderwijs

‘Blits is een methode waarin de weg naar kennis belangrijker is dan de kennis zelf. Blits leidt daardoor uiteindelijk júíst tot het gemakkelijker verwerven van kennis.’

Anneriek van Heugten, auteur

Hoe kunnen we je helpen?