De leesserie Terugblikken met spannende geschiedenisleesboeken maakt de Nederlandse geschiedenis weer spannend
De complete geschiedeniscanon voor kinderen

De leesserie Terugblikken maakt de Nederlandse geschiedenis weer springlevend! Spannende en boeiende verhalen nemen kinderen van 6 t/m 12 jaar mee door de Canon van Nederland. Bij elk van de tien tijdvakken van de canon is er één prentenboek, en voor elk van de vijftig vensters is er één leesboek.

Terugblikken in een notendop

De leesserie Terugblikken brengt de Nederlandse geschiedenis tot leven met spannende, boeiende en ontroerende verhalen die aansluiten bij de Canon van Nederland. Met deze boeken krijgen kinderen op een speelse manier een beeld van verschillende perioden uit de Nederlandse geschiedenis.

 

Spannend en aangrijpend

Tien prachtige Terugblikken-prentenboeken bieden kinderen in groep 3 een aantrekkelijke kennismaking met de Nederlandse geschiedenis. Vervolgens zijn er maar liefst vijftig leesboeken – één voor elk venster van de geschiedeniscanon – voor kinderen van acht jaar en ouder. Elk boek bevat een spannend en aangrijpend verhaal, beleefd vanuit het perspectief van een kind. Dankzij het toegankelijke taalgebruik zijn de boeken ook geschikt voor zwakkere lezers in hogere groepen.

 

  1. geschiedenisleesboeken voor kinderen van 6 t/m 12 jaar 
  2. spannende, boeiende en ontroerende verhalen
  3. ook voor zwakkere lezers 

Voordelen voor leerkrachten:

  • aantrekkelijke eerste kennismaking met de geschiedenis van Nederland

  • één boek bij elk tijdvak en ieder venster van de Canon van Nederland  • in te zetten naast elke geschiedenismethode

Terugblikken in de praktijk 

Wie bewoonden Nederland in de prehistorie? Wie was Willem van Oranje? En welke rol speelt Indonesië in onze geschiedenis? Al deze vragen – en nog veel meer! – worden beantwoord in de Canon van Nederland. Ook voor kinderen hartstikke interessant, maar soms wel pittige kost… Daarom hebben we de Canon van Nederland vertaald naar de belevingswereld van kinderen, zodat de geschiedenis weer springlevend wordt! 

 

Tijdvakken en vensters

De Canon van Nederland verdeelt de Nederlandse geschiedenis in tien tijdvakken en vijftig vensters. Elk venster is gekoppeld aan een historische gebeurtenis, persoon of een belangrijk kunstwerk. De leesserie Terugblikken besteedt aandacht aan álle tijdvakken en vensters uit de canon. 

 

Prentenboeken

Terugblikken start met tien geschiedenisprentenboeken; voor elk tijdvak één. Die prentenboeken geven kinderen in groep 3 op een speelse manier een beeld van bijvoorbeeld de tijd van jagers en boeren of de tijd van monniken en ridders. Dankzij de prachtige platen zijn de prentenboeken zeer geschikt om voor te lezen of om zelf te lezen vanaf groep 4. 

 

Leesboeken 

Naast de prentenboeken bevat de serie Terugblikken maar liefst vijftig geschiedenisleesboeken: één voor elk venster in de Canon van Nederland. De spannende leesboeken zijn gericht op kinderen van acht jaar en ouder. Elk verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een jonge hoofdpersoon. Daardoor beléven kinderen de geschiedenis echt, en kunnen ze historische gebeurtenissen beter begrijpen. 

 

Ook voor zwakkere lezers

Dankzij het toegankelijke taalgebruik is Terugblikken ook voor zwakkere lezers in hogere groepen een ideale kennismaking met het genre. Het gemiddelde AVI-niveau in de leesboeken is M6. De boeken zijn niet te dik en bevatten levendige illustraties. Geschiedenis is voor iedereen!


Bekijk de boeken van TerugblikkenHoe kunnen we je helpen?