Blits Digitale geletterdheid

De digitale wereld aan je voeten

Wie digitaal vaardig is, heeft een steeds grotere voorsprong op wie dat niet is. Die kloof moet verdwijnen. Met Blits Digitale geletterdheid krijgt elk kind de juiste handvatten om zich staande te houden en te floreren in onze digitale maatschappij. Nu én in de toekomst!

Blits Digitale geletterdheid in een notendop

Digitale technologie maakt ons leven sneller, efficiënter en makkelijker. We kunnen niet meer zonder, maar we willen wel zélf de controle houden. Hoe doe je dat? Hoe ga je kritisch, veilig, bewust en slim om met digitale toepassingen? Hoe laat je ze werken in jouw voordeel?

 

Risico’s mijden, kansen grijpen

De digitale wereld zit bomvol kansen. Het is dan ook belangrijk dat je die kansen ziet en benut. Aan de andere kant zit diezelfde wereld ook vol met risico’s. En ook die moet je leren herkennen, zodat je ze kunt vermijden. Met Blits Digitale geletterdheid leren kinderen om de digitale wereld in hun voordeel te gebruiken – van Snapchat tot Scratch en van TikTok tot tekstverwerker. Dat is handig voor nu en onmisbaar voor de toekomst.


  1. zeer geschikt voor zelfstandig werken
  2. flexibel in te zetten gedurende het schooljaar
  3. geen voorkennis nodig van leerkracht


  

  Start in de Week van de Mediawijsheid (november 2023)Blits Digitale geletterdheid is onderdeel van de methode Blits. 
Die methode omvat naast digitale geletterdheid ook studievaardigheden.

 

Lees meer over de methode Blits

Drie modules in één pakket  

Blits Digitale geletterdheid biedt drie modules op het gebied van digitale vaardigheden. Je kunt alle modules inzetten, of zelf kiezen met welke module(s) je in je klas aan de slag gaat.

 

Ben je onzeker over je eigen digitale geletterdheid? Geen punt.  De lessen zijn zo opgebouwd dat je er ook zonder voorkennis mee kunt werken. 

Voordelen voor leerkrachten:

  • geen voorkennis vereist  

  • digibordsoftware die ontzorgt en ondersteunt

  • veel flexibiliteit: modules en thema’s naar eigen wens inzetbaar

  • getest in de praktijk en geoptimaliseerd aan de hand van testresultaten

Blits Digitale geletterdheid in de praktijk 

Blits Digitale geletterdheid is gebaseerd op de nieuwste inzichten over goed onderwijs. In de modules zijn zowel wetenschappelijke bevindingen als ervaringen uit de onderwijspraktijk verwerkt. 


Expliciete directe instructie 

Met behulp van het digibord is het met Blits Digitale geletterdheid eenvoudig om les te geven volgens het model van expliciete directe instructie (EDI).

 

Begeleide inoefening en zelfstandig werken 

In alle drie de modules verzorg je als leerkracht een (korte) klassikale inleiding aan de hand van het digibord. Vervolgens gaan je leerlingen in tweetallen of kleine groepjes aan de slag (Mediawijsheid), of geheel zelfstandig (Computational Thinking en ICT-basisvaardigheden). Natuurlijk bieden we je praktische handvatten om de gemaakte opdrachten op een effectieve manier na te bespreken.

Hoe kunnen we je helpen?