Blits Digitale geletterdheid in een notendop
Digitale technologie maakt ons leven sneller, efficiënter en makkelijker. We kunnen niet meer zonder, maar we willen wel zélf de controle houden. Hoe doe je dat? Hoe ga je kritisch, veilig, bewust en slim om met digitale toepassingen? Hoe laat je ze werken in jouw voordeel?
Risico’s mijden, kansen grijpen
De digitale wereld zit bomvol kansen. Het is dan ook belangrijk dat je die kansen ziet en benut. Aan de andere kant zit diezelfde wereld ook vol met risico’s. En ook die moet je leren herkennen, zodat je ze kunt vermijden. Met Blits Digitale geletterdheid leren kinderen om de digitale wereld in hun voordeel te gebruiken – van Snapchat tot Scratch en van TikTok tot tekstverwerker. Dat is handig voor nu en onmisbaar voor de toekomst.
- zeer geschikt voor zelfstandig werken
- flexibel in te zetten gedurende het schooljaar
- geen voorkennis nodig van leerkracht

Start in de Week van de Mediawijsheid (november 2023)
Blits Digitale geletterdheid is onderdeel van de methode Blits.
Die methode omvat naast digitale geletterdheid ook studievaardigheden.
Lees meer over de methode Blits
Drie modules in één pakket
Blits Digitale geletterdheid biedt drie modules op het gebied van digitale vaardigheden. Je kunt alle modules inzetten, of zelf kiezen met welke module(s) je in je klas aan de slag gaat.
Ben je onzeker over je eigen digitale geletterdheid? Geen punt. De lessen zijn zo opgebouwd dat je er ook zonder voorkennis mee kunt werken.
Voordelen voor leerlingen:
stevige basis voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden
aandacht voor kennis, vaardigheden én bewustzijn
leren aan de hand van levensechte en concrete voorbeelden
voldoende ondersteuning en uitdaging voor ieder kind
Voordelen voor leerkrachten:
geen voorkennis vereist
digibordsoftware die ontzorgt en ondersteunt
veel flexibiliteit: modules en thema’s naar eigen wens inzetbaar
getest in de praktijk en geoptimaliseerd aan de hand van testresultaten

Blits Digitale geletterdheid in de praktijk
Blits Digitale geletterdheid is gebaseerd op de nieuwste inzichten over goed onderwijs. In de modules zijn zowel wetenschappelijke bevindingen als ervaringen uit de onderwijspraktijk verwerkt.
Expliciete directe instructie
Met behulp van het digibord is het met Blits Digitale geletterdheid eenvoudig om les te geven volgens het model van expliciete directe instructie (EDI).
Begeleide inoefening en zelfstandig werken
In alle drie de modules verzorg je als leerkracht een (korte) klassikale inleiding aan de hand van het digibord. Vervolgens gaan je leerlingen in tweetallen of kleine groepjes aan de slag (Mediawijsheid), of geheel zelfstandig (Computational Thinking en ICT-basisvaardigheden). Natuurlijk bieden we je praktische handvatten om de gemaakte opdrachten op een effectieve manier na te bespreken.
Opbouw van Blits Digitale geletterdheid
Blits Digitale geletterdheid bestaat uit drie modules: Blits Mediawijsheid, Blits Computational thinking en Blits ICT-basisvaardigheden. Elke module bestaat uit blokken met een lesprogramma van circa zes weken.
Je kunt de blokken van Blits Digitale geletterdheid inzetten wanneer jij dat wilt, op elk moment in het schooljaar. Vaak bestaat elk weekprogramma uit één basisles en één of twee optionele lessen. In die aanvullende lessen wordt de lesstof herhaald en verdiept. Je bepaalt dus zelf hoeveel lessen je aanbiedt in de klas. Bij Mediawijsheid kun je bovendien ook de thema’s van één blok los aanbieden. Zo speel je eenvoudig in op de actualiteiten of op een gebeurtenis in je klas of op school.
In de Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november 2023) verschijnt het eerste blok van Blits Mediawijsheid. Later in het schooljaar 2023/2024 verschijnen ook de eerste blokken van de modules Blits Computational thinking en Blits ICT-basisvaardigheden.

Materialen voor iedereen
Blits Digitale geletterdheid bevat verschillende materialen voor de leerling en leerkracht.
leerling
- werkboek per blok
- leerlingsoftware
leerkracht
- antwoordenboek per blok
- digibordsoftware
- extra’s in de Lesomgeving
Werkboek
In het werkboek gaan de kinderen actief aan de slag met de kennis en vaardigheden uit de les. In sommige blokken wordt in het werkboek verwezen naar digitale bronnen in de leerlingsoftware. Bij de meeste werkboeken hoort een antwoordenboek voor de leerkracht.
Leerlingsoftware
De leerlingsoftware bevat bronnen die de kinderen kunnen gebruiken bij het maken van de opdrachten in hun werkboek, en herhalingslessen. De kinderen kunnen op school of thuis inloggen. Een licentie voor de leerlingsoftware geeft toegang tot de software van alle modules van Blits Digitale geletterdheid.
Digibordsoftware
Bij Blits Digitale geletterdheid geef je de instructie van de les aan de hand van de digibordsoftware. Daarmee heb je alle voorbeelden en bronnen bij de hand om expliciete directe instructie te geven. Ook bespreek je de gemaakte opdrachten zo eenvoudig en effectief na. Een licentie voor de digibordsoftware geeft toegang tot de software van alle modules van Blits Digitale geletterdheid.
Extra’s in de Lesomgeving
Bij een licentie voor de digibord- of leerlingsoftware horen diverse ondersteunende materialen die je kunt gebruiken voor de modules. Zo vind je in de Lesomgeving digitale handleidingen, video’s en ouderbrieven.
Ervaar het zelf!
De eerste module van Blits Digitale geletterdheid verschijnt in de Week van de Mediawijsheid, die plaatsvindt van 10 t/m 17 november 2023. Later in het schooljaar 2023/2024 verschijnen ook de eerste blokken van de modules Blits Computational thinking en Blits ICT-basisvaardigheden.
Pre-order Blits Mediawijsheid
Als Blits-gebruiker met een licentie voor onze digitale Lesomgeving heb je ook toegang tot de licentie van Blits Mediawijsheid. Je hoeft alleen nog de werkboekjes en het antwoordenboek aan te schaffen.
Bestel je werkboeken en het antwoordenboek via je schoolleverancier.
Ben je nog geen Blits-gebruiker? Bestel dan ook de licentie voor de digitale Lesomgeving.
Neem contact op
Onze ervaren adviseurs staan je graag te woord om inhoudelijk antwoord te geven op jouw vragen over Blits Digitale geletterdheid.
Mail een adviseur