2 minuten

Mager vijfje of dikke tien: hoe scoort jouw leesles?

Of je leesles effectief is, hangt van veel factoren af. Benieuwd hoe jouw leesles scoort? Wij hebben hét instrument om daarachter te komen! Met onze gratis checklist breng je het niveau van je leesonderwijs snel in kaart. En we delen praktische tips om je les nóg beter te maken. De eerste stap naar beter leesonderwijs begint bij jezelf. Download dus snel onze checklist!


Het leesonderwijs in Nederland is volop in het nieuws. Want de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen is de afgelopen tijd wéér gedaald. En ook met hun leesplezier is het somber gesteld.


Wil jij weten hoe het met jouw leesles is gesteld? Daarvoor is het belangrijk om te weten aan welke criteria goed leesonderwijs moet voldoen. Wat zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten voor een sterke leesles? 


Een voorproefje

  • Ligt het accent in jouw les op lezen, en niet op het maken van (veel) opdrachten?
  • Zorg je met je les voor steeds meer wereldkennis bij je leerlingen? 
  • Gebruik jij woordrijtjes om woordtypen te oefenen en niet voor racelezen?


Ruim voldoende of ruimte voor verbetering? 

Vul onze checklist in en ontdek snel hoe effectief jouw leesonderwijs is. Er wordt gekeken naar vijf onderdelen: leesmotivatie en leesplezier, tekstbegrip, algemene kennis, differentiatie en didactiek. Per onderdeel zie je hoe je op dit moment scoort én wat je kunt doen om je leesles nog effectiever te maken. Op naar nóg beter leesonderwijs! 

Je vindt de checklist in onze Lesomgeving bij de gratis extra’s. Daar vind je nog meer leuke extraatjes. Heb je nog geen profiel van Delubas? Maak dan hier een gratis profiel aan en download de checklist.


Download de checklist

Effectief leesonderwijs met Atlantis 

Worstel jij met de invulling van de leesles op school? Gelukkig is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar effectief en motiverend leesonderwijs. De leesmethode Atlantis is gebaseerd op die nieuwste inzichten. Zo staat de inhoud van de tekst in Atlantis altijd centraal. Kinderen snappen daardoor waaróm ze aan het lezen zijn: ze willen weten hoe een verhaal afloopt of hoe iets in elkaar zit. Begrip, plezier en techniek versterken elkaar voortdurend, waardoor lezen leuk wordt en steeds sneller en gemakkelijker gaat. Zo wordt leesonderwijs echt effectief!


Meer over Atlantis