2 minuten

3 verrassende voordelen van voorlezen + praktische tips

Van 24 januari tot en met 3 februari zijn de Nationale Voorleesdagen, met als motto: Voorlezen gaat vóór. En daar zijn wij het helemaal mee eens! Want hoe lastig het soms ook is om tijd vrij te maken in je rooster; met 15 minuten voorlezen per dag maak je echt het verschil voor kinderen! Heb jij nog dat laatste duwtje in de rug nodig? Hier zijn drie verrassende voordelen van voorlezen, inclusief handige tips voor in de klas. 

 

1. 1000 extra woorden per jaar

Je weet vast al dat voorlezen ontzettend belangrijk is, zowel voor kinderen die nog niet kunnen lezen als voor leerlingen in de midden- en bovenbouw. Maar ken je de harde cijfers ook? Een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen, leert maar liefst 1000 nieuwe woorden per jaar. Ter vergelijking: in de reguliere lessen kun je hooguit 375 nieuwe woorden per schooljaar aanbieden en inoefenen. Voorlezen heeft dus enorm veel impact op de woordenschat! 

 

Tip! 
Werk je met thema’s? Kies dan voorleesboeken die daarbij aansluiten. Doordat alle nieuwe woorden – in de les én tijdens het voorlezen – met elkaar te maken hebben, bouwen kinderen snel een stevig kennisnetwerk in hun hersenen.

 

Hoe dat precies zit? Lees meer: Leesbegrip als basis voor leersucces 

 

2. Een fijne sfeer in de klas

Samen in een verhaal duiken, samen lachen en samen ontroerd zijn; het is allemaal ontzettend belangrijk voor de onderlinge band tussen kinderen. Door samen een verhaal te beleven, ontstaat een fijn saamhorigheidsgevoel. Bovendien zorgt een vast voorleeskwartiertje voor structuur, ontspanning en rust in de klas. En ook dat is bevorderlijk voor de sfeer!

 

Tip! 
Praat samen over de verhalen die je voorleest. Stel daarbij gerichte vragen. Welk personage zou jij willen zijn? En welk personage juist absoluut niet? Wat zou jij doen als je dit zou meemaken? En waarom? Zo betrek je leerlingen nog meer bij het verhaal. 

 

3. Meer inlevingsvermogen

Voorlezen draagt bij aan de empathie van kinderen. Bij het luisteren naar een verhaal verplaats je je namelijk in de personages. Door veel te lezen – en te luisteren dus – kun je je steeds beter inleven in anderen. 

 

Tip! 
Kies regelmatig een boek met personages en onderwerpen die ver van je leerlingen af liggen. Zo leren ze zich te verplaatsen in verschillende mensen en omstandigheden. En dat werkt als een tierelier voor hun empathisch vermogen!  

  

Voorlezen met Atlantis

Als je werkt met onze leesmethode Atlantis, staat voorlezen elke dag op je rooster. Aan ieder thema van Atlantis is een voorleesboek gekoppeld, met een voorleeswijzer vol handige aanwijzingen en tips. Zo profiteer je optimaal van alle voordelen van voorlezen!

Meer over Atlantis

Probeer Atlantis drie maanden kosteloos uit