4 minuten

Hoe combineer je Omgaan met sociale media met Blits?

Als gebruiker van de methode Blits heb je met je digibordlicentie automatisch toegang tot de digibordlessen van de module Omgaan met sociale media voor groep 7 en 8. Je hebt alleen nog werkboekjes nodig. Maar… hoe pas je de module in je rooster in? 


Meer over Omgaan met sociale media


Wil je nog meer flexibiliteit? Je kunt de thema’s van de module Omgaan met sociale media ook door elkaar husselen! Ontdek hier nog meer mogelijkheden.




Thema’s en lesprogramma

De module Omgaan met sociale media bestaat uit zes thema’s.


Elk thema bestaat uit drie lessen:

  • een klassikale basisles (2 x 45 minuten)
  • een klassikale verdiepingsles (optioneel, 45 minuten)
  • een zelfstandige, digitale herhalingsles (optioneel, 20 minuten)


Uitgangspunten van de module

  • Ook in te passen in een vol rooster. 
  • In te zetten op elk moment van het jaar. 
  • Kort en intensief aan de slag, of verdeeld over één of twee schoolja(a)r(en). 
  • Geen voorkennis en voorbereiding nodig.

 



3 manieren om de methode en module te combineren

Je hebt een hartstikke volle jaarplanning, maar je ziet ook in hoe belangrijk mediawijsheid is. Hoe pak je dat aan? We zetten we drie best practices op een rijtje.

 

Aanpak 1 | Om en om 

Per schooljaar werk je 24 weken met Blits aan studievaardigheden, verdeeld over vier blokken van zes weken. Lang niet alle schoolweken dus. 

 

Je kan ervoor kiezen om in groep 7 na elk blok studievaardigheden af te wisselen met een thema uit de module Omgaan met sociale media. Dat duurt een of twee weken, afhankelijk van of je alleen de basisles (2 x 45 minuten) of ook de optionele herhalings- en verdiepingsles aanbiedt.

 

Op deze manier behandel je in groep 7 vier thema’s van de module. In groep 8, waar vaak minder tijd is, pak je de laatste twee thema’s aan.

Voorbeeldrooster



Aanpak 2 | Eerst studievaardigheden, dan de module

Werk in groep 7 eerst in 24 weken het complete jaarprogramma voor studievaardigheden af. Gebruik vervolgens de tijd die je wekelijks overhoudt om de volledige module Omgaan met sociale media te doorlopen. Afhankelijk van je tempo kost dit zes tot twaalf weken.  

 

Vind je dat teveel? Spreid de module dan over twee schooljaren: drie thema’s in groep 7 en drie in groep 8.

Voorbeeldrooster



Aanpak 3 | Themaweken mediawijsheid

Bij deze aanpak volg je in groep 7 en 8 het gebruikelijke jaarprogramma voor studievaardigheden. Daarnaast plan je elk jaar drie themaweken in voor de module Omgaan met sociale media, waarbij je per week één thema behandelt. Zo verdeel je de thema’s over twee schooljaren. Je hoeft Blits Studievaardigheden dan niet in 24 weken aan te bieden, maar kun je het – zoals je dat misschien al doet – spreiden over het hele schooljaar. Dat geeft wat lucht in je rooster.

Voorbeeldrooster

 



Als Blits-gebruiker heb je bijna alles al in huis! 

Als je de digibordsoftware van Blits gebruikt, heb je toegang tot de digibordlessen van de module Omgaan met sociale media. Je hoeft alleen nog werkboekjes en een antwoordenboek te bestellen.  Dat doe je eenvoudig via je schoolleverancier.

 

Geen expert in mediawijsheid? 

Geen zorgen: ook zonder voorkennis kun je met de module Omgaan met sociale media aan de slag. In de Lesomgeving vind je bij elk thema een kort filmpje ter introductie. Bij elk thema hoort een ouderbrief met een link naar dat filmpje, zodat ook ouders het kunnen bekijken.

 

Vind je het fijn als we meedenken?

Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met onze methodespecialisten. We helpen je graag verder!

Meer over de module Omgaan met sociale media