4 minuten

Hoe combineer je Omgaan met sociale media met Blits?

Als gebruiker van de methode Blits heb je met je digibordlicentie ook automatisch toegang tot de digibordlessen van de module Omgaan met sociale media voor groep 7 en 8*. Je hoeft alleen nog de werkboekjes aan te schaffen. Maar… hoe pas je de module in je rooster in? 


Meer over Omgaan met sociale media


Op zoek naar nog meer flexibiliteit? Je kunt de thema’s van de module Omgaan met sociale media ook door elkaar husselen! Ontdek hier nog meer mogelijkheden.
Thema’s en lesprogramma


Elk thema bestaat uit drie lessen:

  • een klassikale basisles (2 x 45 minuten)
  • een klassikale verdiepingsles (optioneel, 45 minuten)
  • een zelfstandige, digitale herhalingsles (optioneel, 20 minuten)


De uitgangspunten:

  • ook in te passen in een vol rooster
  • in te zetten op elk moment van het jaar
  • kort en intensief aan de slag óf verdeeld over één of twee schoolja(a)r(en)
  • geen voorkennis en voorbereiding nodig

 Combineren methode Blits en module Omgaan met sociale media

Je hebt een hartstikke volle jaarplanning, maar je ziet ook in hoe belangrijk mediawijsheid is. Hoe pak je dat aan? We vroegen hoe andere scholen dit doen. Op basis van hun reacties zetten we drie best practices op een rijtje.

 

Aanpak 1 | Om en om 

Steeds 1 blok studievaardigheden en 1 blok van de module

 

Per schooljaar werk je met Blits 24 weken lang aan studievaardigheden (vier blokken van zes weken). Er blijven dus best wat lesweken over waarin je niet met studievaardigheden bezig bent.

 

Bij deze aanpak behandel je in groep 7 na ieder blok studievaardigheden een thema van de module Omgaan met sociale media. Daarvoor gebruik je steeds één of twee weken, afhankelijk van de lessen die je aanbiedt: alleen de basisles (2 x 45 minuten) of ook de optionele herhalings- en verdiepingsles.

 

Op deze manier behandel je in groep 7 vier thema’s van Omgaan met sociale media. In groep 8 – waarin er vaak minder ruimte is in de jaarplanning – kun je aan de slag met de resterende twee thema’s.

VoorbeeldroosterAanpak 2 | Eerst studievaardigheden, dan module

Eerst volledig jaarprogramma voor studievaardigheden, dan de module 

 

Bij deze optie werk je in groep 7 eerst het complete jaarprogramma voor studievaardigheden af. Je bent dan 24 lesweken bezig.

 

Vervolgens gebruik je de tijd die je normaal gesproken in je weekrooster besteedt aan studievaardigheden om de volledige module Omgaan met sociale media te doorlopen. Daarvoor heb je – afhankelijk van hoe snel je de stof behandelt – zes tot maximaal twaalf weken nodig. Zo werk je een langere periode heel gericht aan mediawijsheid.  

 

Vind je dat te veel? Je kunt er ook voor kiezen om de thema’s van Omgaan met sociale media te verdelen over twee schooljaren. Je biedt dan zowel in groep 7 als groep 8 drie thema’s aan.  

VoorbeeldroosterAanpak 3 | Themaweken mediawijsheid

Naast studievaardigheden een aantal themaweken rondom de module 

 

Bij deze optie werk je in groep 7 en 8 op de gebruikelijke manier je jaarprogramma voor studievaardigheden af. Daarnaast las je per schooljaar drie themaweken in, waarin je aan de hand van de module Omgaan met sociale media intensief aan de slag gaat met mediawijsheid. Per week behandel je één thema. Zo verdeel je de themaweken over twee schooljaren. 

 

Op deze manier hoef je Blits Studievaardigheden niet in 24 weken aan te bieden, maar kun je het – zoals je dat nu misschien ook al doet – verspreiden over het hele schooljaar. Dat geeft wat lucht in je rooster.

Voorbeeldrooster

 Als Blits-gebruiker heb je bijna alles al in huis! 

Als je de digibordsoftware van Blits gebruikt, heb je automatisch toegang tot de digibordlessen van de module Omgaan met social media. Je hoeft dan alleen nog werkboekjes en een antwoordenboek te bestellen. Die materialen bestel je eenvoudig via je schoolleverancier.

 

(Nog) geen expert in mediawijsheid? 

Geen zorgen: ook zonder voorkennis kun je met de module Omgaan met sociale media aan de slag. In de Lesomgeving vind je bij elk thema een kort filmpje ter introductie. Ook ouders kunnen die filmpjes bekijken. Bij elk thema hoort een ouderbrief met een link naar het bijbehorende filmpje.

 

Vind je het fijn als we meedenken?

Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met onze methodespecialisten. We helpen je graag verder!

Meer over de module Omgaan met sociale media


* Hoewel het lesniveau is afgestemd op groep 7 en 8, kan de module Omgaan met sociale media ook worden ingezet in groep 6. Als er specifieke thema’s rond mediawijsheid spelen bij jouw zesdegroepers, kun je er dus voor kiezen om (delen van) de module al in die groep te behandelen. Schat daarbij zelf in of het niveau passend is voor jouw leerlingen.