Laat kinderen kennis maken met mediawijsheid met onze lessen van de methode Blits
Omgaan met sociale media
Mediawijs met Blits als gids!

Sociale media: vaak hartstikke leuk, maar soms ook behoorlijk lastig. Want wat doe je als een klasgenoot je een vervelend appje stuurt? Of als een onbekende contact zoekt via Instagram? Met de module Omgaan met sociale media leren kinderen hoe ze op een veilige en verantwoorde manier met sociale media kunnen omgaan. 

De mediawijsheid module bestaat uit verschillende materialen voor de lessenOmgaan met sociale media in een notendop

Opgroeiende kinderen komen van jongs af aan in aanraking met sociale media. Ze wisselen berichten uit met vriendjes en vriendinnetjes en leggen nieuwe contacten. Verwacht je dat ze daardoor ook al vroeg mediawijs zijn? Helaas, dat is een misverstand. 

 

Veilig en verantwoord op sociale media 

Is die informatie op Instagram betrouwbaar? Hoe ga ik om met online pestgedrag? En welke invloed heeft die influencer eigenlijk op mij? Allemaal vragen die spelen bij kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Met de module Omgaan met sociale media worden ze zich aan de hand van realistische voorbeelden bewust van de voor- en nadelen van sociale media én leren ze daar op een verantwoorde manier mee omgaan. 


  1. geschikt voor groep 7 en 8* 
  2. los inzetbaar of als onderdeel van de methode Blits
  3. zelf kiezen welke thema’s je behandelt


* Als er specifieke thema’s rond mediawijsheid spelen bij jouw zesdegroepers, kun je ervoor kiezen om (delen van) de module al in die groep te behandelen. Maak daarbij zelf de inschatting of het niveau aansluit bij jouw leerlingen. 

Voordelen voor leerkrachten:

  • bij ieder thema een korte video ter voorbereiding

  • digibordsoftware die je stap voor stap meeneemt door de les

  • bij ieder thema een beknopte ouderbrief

Ontdek de didactiek achter Omgaan met sociale media

Nieuwe modules voor digitale geletterdheid 

Blits Digitale geletterdheid bestaat uit vier modules: Omgaan met sociale media, Programmeren met Scratch, Maak je digitale presentatie en Maak je digitale schrijfproject (de laatste twee modules zijn beschikbaar vanaf schooljaar 2024/2025). 

 

Als onderdeel van Blits… 

De nieuwe modules maken deel uit van de methode Blits. Met je softwarelicentie(s) voor Blits heb je dan ook toegang tot de software van de modules voor digitale geletterdheid. Je hoeft alleen nog de werkboekjes en antwoordenboekjes te bestellen.  

 

… of als los pakket 

Werk je niet met Blits? Je kunt de modules voor digitale geletterdheid ook los aanschaffen. Met een licentie voor Blits Digitale geletterdheid heb je toegang tot de software van de vier modules. De werkboekjes en antwoordenboekjes bestel je apart.

Omgaan met sociale media in de praktijk 

Met de module Omgaan met sociale media werken kinderen aan een onmisbaar onderdeel van digitale geletterdheid. Ze leren hoe ze op een kritische, bewuste en verantwoorde manier kunnen omgaan met sociale media. 


Thema's

Het kanaal Instagram zal besproken worden tijdens de lessen mediawijsheidBetrouwbaarheid van berichten op sociale media
Het kanaal Instagram zal besproken worden tijdens de lessen mediawijsheidVeiligheid op sociale media 
Whatsapp is een van de kanalen die aan bod komt tijdens de mediawijsheid methodePesten op sociale media 
YouTube is een van de platformen die meegenomen wordt in de lessen mediawijsheidInfluencers op sociale media 
Snapchat is een van de kanalen waar het tijdens de lessen van mediawijsheid over zal gaanHoe je jezelf laat zien op sociale media 
Mediawijsheid voor het basisonderwijs krijgt ook te maken met het platform TikTokAfhankelijk van sociale media

 

Realistische voorbeelden 

In de module Omgaan met sociale media worden realistische voorbeelden gebruikt van berichten op veelgebruikte sociale media als Instagram, Snapchat en TikTok. Dat maakt het voor kinderen makkelijker om de nieuwe vaardigheden toe te passen op situaties in hun dagelijks leven. 


De kinderen krijgen handvatten aangereikt om adequaat te kunnen handelen op sociale media. Zo gaan ze in de les aan de slag met checklists en mindmaps die ze ook in hun dagelijks leven kunnen gebruiken. De kinderen schrijven aan de hand van zo’n checklist bijvoorbeeld in groepjes reacties op online berichten.

 

Een voorbeeld van onderwerpen en vragen binnen onze mediawijsheid methode

 

Ontdek hoe Omgaan met sociale media is opgebouwd


De makers aan het woord

Daisy Momotenko, onderwijskundige die de module mediawijsheid mede heeft ontwikkeld

Omgaan met sociale media leert kinderen veilig omgaan met sociale media, maar vooral kritisch en bewust kijken naar hun eigen gedrag. Met dat gedrag gaan ze aan de slag, aan de hand van prikkelende en realistische voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan een vervelend appje van een klasgenoot of een gesprek met een onbekende op Instagram.’


Daisy Momotenko, onderwijskundige

Olivia Arends, onderwijskundige die de module mediawijsheid mede heeft ontwikkeld

‘Sociale media staan dicht bij ons. Bij het ontwikkelen van de voorbeelden en activiteiten voor de lessen kon ik dan ook putten uit mijn eigen ervaringen en die van mensen uit mijn omgeving. De voorbeelden zijn daardoor heel herkenbaar voor kinderen: ze kunnen er in de toekomst mee te maken krijgen of zijn ze misschien zelfs al eens tegengekomen.’Olivia Arends, onderwijskundige

Hoe kunnen we je helpen?