3 minuten

Succeservaringen voor kinderen met leesproblemen

Als je leert lezen, gaat er een wereld voor je open. Helaas blijft die wereld voor sommige kinderen grotendeels gesloten. Zij hebben niet genoeg aan de reguliere leeslessen om goed te leren lezen, ook niet wanneer ze verlengde instructie krijgen. Heb jij een leerling in de klas die vanwege deze reden zijn aansluiting bij de groep dreigt te verliezen? Grijp dan zo snel mogelijk in met een effectieve interventie. 

 

Wacht niet af

Een leesprobleem kan al snel leiden tot een leerachterstand. Kinderen die niet goed kunnen lezen, hebben namelijk vaak ook moeite met andere vakken. Dat is logisch: ze begrijpen hun schoolboeken niet! Het is daarom essentieel om bij leesproblemen zo snel mogelijk te starten met een interventieprogramma. Zo kun je een leerachterstand bij je leerling beperken of zelfs helemaal voorkomen.

 

Lezen? Geen lol aan! 

Alleen wanneer ze plezier aan lezen beleven, zullen kinderen blijven lezen. Leesplezier is dus een voorwaarde voor het maken van leeskilometers. Maar het is moeilijk om lezen leuk te vinden als je steeds blijft struikelen over woorden in de tekst, of als je niets snapt van wat je leest. Kinderen die moeite hebben met lezen, raken hun leesmotivatie dan ook vaak snel kwijt. Ze gaan steeds minder lezen, waardoor de afstand tot hun klasgenootjes alleen maar groter wordt. Wéér een negatieve ervaring… Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Hoe stap je daar uit?

 

Elke gelezen tekst een succes 

Het nieuwe interventieprogramma Vooruit! van Delubas doorbreekt deze vicieuze cirkel dankzij een speelse aanpak met volop aandacht voor leesplezier. In de lessen van Vooruit! oefenen kinderen extra met het correct en vloeiend lezen van woorden. Daarbij is er veel aandacht voor de betekenis. Bovendien oefenen ze met het lezen van deze woorden binnen de context van een tekst. Lezen draait immers niet om losse woorden, maar om volledige teksten. Zo doen kinderen die moeite hebben met lezen eindelijk weer succeservaringen op. En niets is zo motiverend als ergens goed in zijn!

 

Hulp op zorgniveau 3 

Vooruit! biedt gerichte hulp op ondersteuningsniveau 3 aan kinderen met leesproblemen. Het programma sluit naadloos aan op het Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling 3.0. Aan het begin van ieder blok breng je met een toets in kaart tegen welke problemen je leerling aanloopt. Aan de hand van de uitkomsten stel je heel eenvoudig een individueel programma samen met de woordtypen die je leerling lastig vindt. In de software download je daarvoor de leerlijn van jouw leesmethode. Je zoekt op wanneer welke woordtypen in die methode aan bod komen en behandelt die woordtypen vervolgens voorafgaand aan de reguliere les met Vooruit!. Ook kun je ervoor kiezen om het hele programma te doorlopen. 


Ik wil meer lezen over Vooruit!

Ik wil Vooruit! bestellen