Prikkel de creativiteit van kinderen bij beeldende vorming in het basisonderwijs
Uit de Kunst: tekenen en handvaardigheid
We ♥ creatief onderwijs

Kunst kan je aan het denken zetten, verrassen, aan het lachen maken en vragen oproepen. Door naar kunst te kijken, erover na te denken en zelf kunst te maken, verruimen kinderen hun blik. Wakker daarom het creatieve vuur aan in je leerlingen van groep 1 t/m 8 met Uit de Kunst voor tekenen en handvaardigheid.

Veelgestelde vragen over Uit de Kunst

Meer over deze methode voor tekenen en handvaardigheid in het basisonderwijs


⮕ Wat is Uit de Kunst?

Uit de Kunst is een digitale methode voor tekenen en handvaardigheid in het basisonderwijs. De methode biedt inspirerende lessen voor groep 1 t/m 8 en is speciaal ontwikkeld om leerkrachten – ook zonder vakleerkracht – te ondersteunen bij het geven van creatief en doordacht kunstonderwijs.

 

⮕ Voor welke groepen is Uit de Kunst geschikt?

Uit de Kunst biedt een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8. De lessen sluiten aan bij de ontwikkeling van kinderen in alle leerjaren van het basisonderwijs.

 

⮕ Heb je een vakleerkracht nodig om met Uit de Kunst te werken?

Nee, dat is niet nodig. Uit de Kunst is ontworpen zodat iedere groepsleerkracht – ook zonder achtergrond in beeldende vorming, kunst of handvaardigheid – direct aan de slag kan met kwalitatieve lessen die weinig voorbereiding vragen.

 

⮕ Hoeveel tijd kosten de lessen?

De lessen duren ongeveer 30 minuten in de onderbouw (groep 1 en 2) en 45 minuten in de midden- en bovenbouw (groep 3 t/m 8). Sommige lessen zijn verdeeld over meerdere weken.

 

⮕ Welke materialen heb je nodig?

Voor het geven van de lessen heb je alleen de software nodig. Daarin vind je alles wat je nodig hebt: van de digibordlessen tot de planning. Daarnaast hebben je leerlingen natuurlijk materialen nodig voor hun werkstukken. In vrijwel alle lessen van Uit de Kunst worden eenvoudige en goed verkrijgbare materialen ingezet. Je vindt in de software van Uit de Kunst en overzichtelijke materialenlijst, zodat je precies weet wat je nodig hebt en nooit voor verrassingen komt te staan.

 

⮕ Kan ik de methode eerst uitproberen?

Ja, je kunt een gratis zichtzending aanvragen. Daarmee krijg je drie maanden toegang tot de software van Uit de Kunst, inclusief verschillende proeflessen voor ieder leerjaar, én ontvang je diverse methodemagazines. 

 

Ja, ik wil Uit de Kunst gratis uitproberen

 

⮕ Zijn de lessen van Uit de Kunst thematisch opgebouwd?

Ja, je kunt lessen selecteren op thema, zoals seizoenen, feestdagen, sportevenementen of de Kinderboekenweek. Daarnaast zijn er creatieve lessen die aansluiten bij methodes als Atlantis, Blits, Blink Wereld, Staal 2 – en binnenkort ook bij Lijn 3 en Veilig Leren Lezen.

 

⮕ Wordt er gewerkt met leerdoelen?

Ja, de lessen van Uit de Kunst zijn gebaseerd op de kerndoelen voor tekenen en handvaardigheid. In de software kun je per les de doelen bekijken en controleren of er voldoende variatie zit in je aanbod.

 

⮕ Hoe zijn de lessen opgebouwd? 

Elke les van Uit de Kunst volgt dezelfde vaste structuur: introductie aan de hand van inspirerend beeldmateriaal, uitleg over de opdracht met stapsgewijze instructie, zelfstandig werken en een korte afsluiting met reflectievragen. De nadruk ligt in iedere les op het creatieve proces en niet op het eindproduct.

 

⮕ Wat maakt Uit de Kunst anders dan gratis online lesideeën?

Uit de Kunst is geen verzameling van tips voor werkstukken, maar een complete, doordachte methode met aandacht voor didactiek, leerdoelen en creatieve ontwikkeling. De lessen zijn getest in de praktijk en bieden ruimte voor eigen inbreng van leerlingen. Bovendien zijn de lessen kerndoeldekkend voor tekenen en handvaardigheid.

 

⮕ Staat jouw vraag er niet bij?

Neem gerust contact op met onze adviseurs. Zij helpen je graag verder met inhoudelijke of praktische vragen over Uit de Kunst.

 

Hoe kunnen we je helpen?