Duik samen in een boek, lees om de beurt op je eigen niveau en geniet met zijn tweeën of met een groepje van een spannend verhaal of een informatief boek. Met Samenleesboeken ontdekken kinderen al vroeg hoe leuk lezen kan zijn.
De tekst in Samenleesboeken is geschreven op twee of drie leesniveaus die elkaar steeds afwisselen. Zo leest een beginnende of zwakkere lezer samen met een of meerdere klasgenoten of met een gevorderde lezer. Dat is niet alleen gezellig, maar ook heel effectief!
Zowel beginnende als meer gevorderde lezers hebben veel profijt van het samenlezen. Zo zijn Samenleesboeken qua inhoud en taalgebruik rijker dan boeken die alleen op beginnende lezers gericht zijn. Startende lezers lezen daardoor met meer plezier en bouwen een grote woordenschat op. En voor de meer gevorderde lezers is het natuurlijk heel motiverend om een beginnende lezer te begeleiden!
De Samenleesboeken zijn onderverdeeld in pakketten waarbij steeds één Samenleesvorm centraal staat: tutorlezen, duolezen of toneellezen.
leesplezier staat voorop in leuke verhalen en informatieve boeken
spannendere verhalen dan in andere boekjes voor beginnende lezers
lezen is minder vermoeiend dankzij pauzes wanneer de ander leest
snel een grotere woordenschat dankzij meeluisteren en -lezen
motiverend effect op de meer gevorderde lezer
goede oefening voor zwakkere en dyslectische lezers
effectieve kansrijke interventie bij leervertragingen
in te zetten binnen één groep (duolezen en toneellezen)
ook in te zetten voor tutorlezen met een gevorderde lezer
De Samenleesboeken van Delubas zijn wat ons betreft een echte aanrader! Leuke verhalen, ruime keus in leesniveaus en het samenlezen werkt supermotiverend voor kinderen met een leesachterstand!
De Samenleesboeken zijn speciaal geschreven om samen te lezen. In tweetallen, met de boekjes voor tutorlezen en duolezen, of in een klein groepje, met de toneelleesboeken.
De Samenleesboeken voor tutorlezen bevatten teksten in twee kleuren. De leesniveaus van de teksten liggen drie of meer niveaus uit elkaar. Zo kan een beginnende of zwakkere lezer samenlezen met een meer gevorderde lezer, zoals een kind uit een hogere groep, een ouder of een leerkracht.
Zwakkere lezers zijn bij tutorlezen niet langer gebonden aan simpele en daardoor vaak saaie boeken. Ze luisteren en lezen mee met de tekst op het hogere niveau. Daarbij leren ze ongemerkt veel nieuwe woorden. En de tutor? Dat kan natuurlijk ook een zwakkere lezer uit de bovenbouw zijn. In plaats van zelf instructie te krijgen, zijn de rollen nu eens omgedraaid. Nu is hij of zij zélf de meest gevorderde lezer, en dat doet wonderen voor de motivatie!
Bij Samenleesboeken voor duolezen liggen de niveaus van de teksten dicht bij elkaar. Daardoor kunnen deze boeken goed worden ingezet voor samenleesduo’s binnen één groep.
Bij toneelleesboeken laten vier kinderen samen een verhaal tot leven komen. Aan het begin van het boek stellen de hoofdrolspelers zich voor en kiezen alle kinderen één kleur. Elk kind leest vervolgens de rollen die bij zijn of haar kleur horen. En hoewel iedere kleur is gekoppeld aan een leesniveau, hoeven kinderen niet per se de kleur te kiezen die bij hun eigen niveau hoort. Toneellezen is namelijk het leukst als je de rol speelt die jou het meest aanspreekt!
De leesniveaus die in de Samenleesboeken worden gehanteerd sluiten grotendeels aan bij de AVI-niveau-indeling van Cito. De inhoud staat echter altijd centraal: het taalgebruik is rijk en natuurlijk, zodat de verhalen voor de kinderen begrijpelijk, toegankelijk en vooral ook heel erg leuk zijn!
Kinderen kunnen nu ook samenlezen in informatieve Samenleesboeken! Zo vinden ze nog meer boeken die aansluiten bij hun interesses. Ook breiden ze zo hun kennis van de wereld en hun woordenschat verder uit.
Er zijn ook leesseries met Samenleesboeken. Want als een beginnende of zwakkere lezer eenmaal een leuk en spannend boek heeft ontdekt, smaakt dat vaak naar meer! Een serie is dan ideaal: als je de personages en de verhaalwereld van de serie al kent van het eerste boek, kost het je tenslotte minder energie om ook de vervolgdelen te lezen.
Tot slot zijn er Samenleesboeken die aansluiten bij de thema’s van leesmethode Atlantis. Bij elk thema van Atlantis hoort een overzicht met (voor)leestips, met onder andere passende Samenleesboeken. Zo zorg je voor nog meer leesplezier in de klas!
‘In de Samenleesboeken verdiepen kinderen met verschillende leesniveaus zich samen in hetzelfde verhalende of informatieve boek. Dat boek moet dus zowel voor een beginnende als voor een meer ervaren lezer begrijpelijk én aansprekend zijn. Ik vind het erg leuk om daar samen met de auteur voor te zorgen!’
‘Samenleesboeken bieden ook zwakkere lezers de kans om van spannende, grappige en meeslepende verhalen te genieten. Mijn grootste wens als auteur en redacteur is dan ook: mijn eigen leesplezier doorgeven aan zo veel mogelijk kinderen!’