Bij Blits ict basisvaardigheden leren kinderen in het basisonderwijs meer over ict vaardigheden
Maak je digitale schrijfproject
Schrijfproject met Blits als gids!

Al op jonge leeftijd weten kinderen precies hoe ze moeten swipen. Een app installeren? Geen probleem! Maar een softwareprogramma écht efficiënt inzetten bij het maken van een schrijfproject, zoals een werkstuk of ander eindproduct? Dat blijkt vaak nog een uitdaging. De module Maak je eigen schrijfproject helpt ze daarbij.

 

Je kunt in het schooljaar 2024/2025 aan de slag met deze module.

Leer kinderen de basisvaardigheden van ict met onze methode Blits voor het basisonderwijsMaak je digitale schrijfproject in een notendop 

Kinderen gebruiken hun laptops, tablets en smartphones de hele dag door. Toch zijn ze niet altijd zo ICT-vaardig als we denken. Bovendien zijn de onderlinge verschillen groot. De module Maak je digitale schrijfproject biedt álle kinderen een stevige basis voor het werken met digitale apparaten en programma’s. 

 

Koppeling met studievaardigheden

De kinderen gaan zelfstandig aan de slag met een helder doel voor ogen: het maken van een schrijfproject. Dat kan een werkstuk zijn of een ander eindproduct, zoals een lapbook. De kinderen worden stap voor stap begeleid bij het maakproces: van het kiezen van een onderwerp en het verwijzen naar bronnen tot het inzetten van een tekstverwerkingsprogramma voor de uitwerking (Word of Google Documenten). Er is dus aandacht voor twee relevante skills: ICT-basisvaardigheden én schrijfvaardigheden. Twee vliegen in één klap!


  1. geschikt voor zelfstandig werken in groep 5 t/m 8
  2. iedere leerling werkt op zijn eigen moment en tempo 
  3. los inzetbaar of als onderdeel van de methode Blits


De module Maak je digitale schrijfproject is beschikbaar vanaf schooljaar 2024-2025.  

Voordelen voor leerkrachten:

  • zeer geschikt voor zelfstandig werken

  • flexibel in te zetten wanneer kinderen werken aan een schrijfproject

  • sluit aan bij (voorlopige) SLO-criteria voor de domeinen Praktische kennis en (ICT-)vaardigheden en Ontwerpen en maken.

Modules voor digitale geletterdheid

Blits Digitale geletterdheid bestaat uit verschillende modules: Omgaan met sociale mediaProgrammeren met Scratch en Maak je digitale schrijfproject (beschikbaar in het schooljaar 2024/2025).

 

Als onderdeel van Blits…

De modules maken deel uit van de methode Blits. Met je softwarelicentie(s) voor Blits heb je dan ook toegang tot de software van de modules voor digitale geletterdheid. Je hoeft alleen nog de werkboekjes en antwoordenboekjes te bestellen.  

 

… of als los pakket 

Werk je niet met Blits? Je kunt de modules voor digitale geletterdheid ook los aanschaffen. Met een licentie voor Blits Digitale geletterdheid heb je toegang tot de software van alle modules. De werkboekjes en antwoordenboekjes bestel je apart.


Meer over Blits Digitale geletterdheid

Maak je digitale schrijfproject in de praktijk 

In de module Maak je digitale schrijfproject passen kinderen praktische ICT-vaardigheden direct toe in relevante schrijfprojecten. Ze worden daarin stap voor stap begeleid – geholpen door korte instructiefilmpjes. Als je met deze module werkt hoef je praktische ICT-vaardigheden en het maken van werkstukken niet apart in te roosteren: kinderen kunnen zelfstandig aan de slag, bijvoorbeeld als onderdeel van de weektaak.  

 

Met de module Maak je digitale schrijfproject leren kinderen om aan de hand van Word of Google Documenten een schrijfproject te maken. Ze maken daarbij gebruik van het projectboek en de filmpjes in de leerlingsoftware.

 

De nadruk ligt op het maken van een werkstuk, omdat kinderen daarbij stap voor stap een compleet pakket aan vaardigheden ontwikkelen. Maar met de module Maak je digitale schrijfproject kunnen ze aan ieder schrijfproject werken – ook aan projecten met een creatieve vormgeving, zoals een lapbook. Veelvoorkomende schrijfprojecten uit taalmethodes zijn opgenomen in het projectboek, zodat kinderen daar heel gericht mee aan de slag kunnen.

 

Met de module Maak je digitale schrijfproject leren kinderen om zelfstandig de belangrijkste functies van Word of Google Documenten te gebruiken. Ze hoeven daarbij niet allemaal tegelijk te werken aan hun schrijfproject. Na een klassikale introductieles kun je je leerlingen verspreid over het jaar laten werken aan de module, als huiswerk of als onderdeel van de weektaak. Dat zorgt voor een goede spreiding: je hoeft niet alle schrijfprojecten in één keer te beoordelen.


Ontdek hoe de module is opgebouwd

Hoe kunnen we je helpen?