Al op jonge leeftijd weten kinderen precies hoe ze moeten swipen. En een app installeren? Geen enkel probleem! Maar softwareprogramma’s écht efficiënt gebruiken, bijvoorbeeld bij het maken van een werkstuk of het voorbereiden van een presentatie? Dat blijkt vaak nog een uitdaging. Daarom helpt Blits ICT-basisvaardigheden ze daarbij.
In de loop van het schooljaar 2023/2024 kun je aan de slag met het eerste deel van deze module.
Kinderen gebruiken hun laptops, tablets en smartphones de hele dag door. Toch zijn ze niet altijd zo ICT-vaardig als we denken. Bovendien zijn de onderlinge verschillen groot. Blits ICT-basisvaardigheden geeft daarom álle kinderen een stevige basis voor het werken met digitale apparaten en programma’s.
De kinderen gaan zelfstandig aan de slag met een helder doel voor ogen: het maken van een werkstuk of presentatie. Studievaardigheden en ICT-basisvaardigheden gaan daarbij hand in hand. De kinderen leren hoe ze een werkstuk of presentatie maken: van het kiezen van een onderwerp tot het verwijzen naar bronnen. Ze gebruiken daarvoor veelgebruikte softwareprogramma’s en ontdekken gaandeweg hoe ICT ze kan helpen bij hun werk. Twee vliegen in één klap!
Het eerste deel van de keuzemodule ICT-basisvaardigheden is beschikbaar in de loop van het schooljaar 2023/2024.
stevige basis voor het ontwikkelen van ICT-basisvaardigheden
werken aan een écht eindproduct (werkstuk of presentatie)
veel houvast, maar toch volop ruimte voor eigen inbreng
zeer geschikt voor zelfstandig werken
flexibel in te zetten wanneer kinderen werken aan een werkstuk of presentatie
sluit aan bij de SLO-criteria voor ICT-basisvaardigheden
In de loop van het schooljaar 2023/2024 verschijnen er drie keuzemodules voor digitale vaardigheden bij de methode Blits voor studievaardigheden. Met de methode en de drie modules maak je je leerlingen vaardig op het gebied van digitale geletterdheid.
Naast de keuzemodule Blits ICT-basisvaardigheden worden ook de modules Blits Mediawijsheid en Blits Computational thinking ontwikkeld. Daarmee leren kinderen onder andere hoe ze bewust en verantwoord kunnen omgaan met sociale media en hoe ze kunnen programmeren met onder andere Scratch en de micro:bit.
De keuzemodules kunnen worden ingezet als aanvulling op de methode Blits voor studievaardigheden. Daarnaast kunnen de modules ook los worden gebruikt.
In de module Blits ICT-basisvaardigheden gaan kinderen aan de slag met het maken van een werkstuk of presentatie. In de klas doen ze dat meestal niet allemaal op hetzelfde moment in het jaar. Daarom kun je deze module van Blits ook flexibel inzetten.
Elk blok van de module Blits ICT-basisvaardigheden begint met een klassikale inleiding. Daarin vertel je als leerkracht wat de module precies inhoudt. De kinderen gaan vervolgens op verschillende momenten in het schooljaar aan de slag met het zelfstandige deel van de module.
De module Blits ICT-vaardigheden is heel praktisch van aard. De kinderen leren door te doen: ze maken een werkstuk of bereiden een presentatie voor met behulp van een softwareprogramma. Daarbij leren ze hoe je een presentatie of werkstuk opbouwt én hoe je daarvoor software op een efficiënte manier kunt inzetten.