Bij Blits ict basisvaardigheden leren kinderen in het basisonderwijs meer over ict vaardigheden
Blits ICT-basisvaardigheden
Haal er alles uit wat erin zit!

Al op jonge leeftijd weten kinderen precies hoe ze moeten swipen. En een app installeren? Geen enkel probleem! Maar softwareprogramma’s écht efficiënt gebruiken, bijvoorbeeld bij het maken een werkstuk of het voorbereiden van een presentatie? Dat blijkt vaak nog een uitdaging. Blits ICT-basisvaardigheden helpt ze daarbij.


Aan het begin van het schooljaar 2024-2025 kun je aan de slag met deze module.

Leer kinderen de basisvaardigheden van ict met onze methode Blits voor het basisonderwijsBlits ICT-basisvaardigheden in een notendop

Kinderen gebruiken hun laptops, tablets en smartphones de hele dag door. Toch zijn ze niet altijd zo ICT-vaardig als we denken. Bovendien zijn de onderlinge verschillen groot. Blits ICT-basisvaardigheden geeft daarom álle kinderen een stevige basis voor het werken met digitale apparaten en programma’s.

 

Koppeling met studievaardigheden

De kinderen gaan zelfstandig aan de slag met een helder doel voor ogen: het maken van een werkstuk of presentatie. Studievaardigheden en ICT-basisvaardigheden gaan daarbij hand in hand. De kinderen leren hoe ze een werkstuk of presentatie maken: van het kiezen van een onderwerp tot het verwijzen naar bronnen. Ze gebruiken daarvoor veelgebruikte softwareprogramma’s en ontdekken gaandeweg hoe ICT ze kan helpen bij hun werk. Twee vliegen in één klap!


  1. geschikt voor zelfstandig werken in groep 5 t/m 8
  2. iedere leerling werkt op zijn eigen moment en tempo 
  3. los inzetbaar of als onderdeel van de methode Blits


De module ICT-basisvaardigheden is beschikbaar aan het begin van het schooljaar 2024-2025.  

Voordelen voor leerkrachten:

  • zeer geschikt voor zelfstandig werken

  • flexibel in te zetten wanneer kinderen werken aan een werkstuk of presentatie

  • sluit aan bij de (voorlopige) SLO-criteria voor ICT-basisvaardigheden

Drie nieuwe modules 

Blits Digitale geletterdheid bestaat uit drie modules: Blits Mediawijsheid (beschikbaar), Blits Computational thinking (beschikbaar na voorjaarsvakantie 2024) en Blits ICT-basisvaardigheden (beschikbaar aan het begin van schooljaar 2024/2025). 

 

Digitale geletterdheid: als onderdeel van Blits… 

De nieuwe modules van Blits Digitale geletterdheid maken deel uit van de methode Blits. Als je die methode aanbiedt, inclusief de modules, maak je je leerlingen vaardig op het gebied van studievaardigheden én digitale geletterdheid. 

 

Met je softwarelicentie(s) voor de methode Blits heb je automatisch toegang tot de software van de modules voor digitale geletterdheid. Je hoeft alleen nog de projectboekjes en antwoordenboekjes te bestellen.  

 

… of als los pakket 

Werk je niet met Blits? Je kunt de modules voor digitale geletterdheid ook los aanschaffen. Met een licentie voor Blits Digitale geletterdheid heb je toegang tot de software van de drie modules. De werk-/projectboekjes en antwoordenboekjes bestel je apart.

Blits ICT-basisvaardigheden in de praktijk 

In de thema’s van de module Blits ICT-basisvaardigheden gaan de kinderen zelfstandig aan de slag met het maken van een werkstuk of het voorbereiden van een presentatie. In de klas maken kinderen meestal niet op hetzelfde moment in het jaar een werkstuk, en geven ze verspreid over het jaar een presentatie. Daarom kun je de thema’s flexibel inzetten. 

 

Je leerlingen werken zelfstandig aan de thema’s. Als leerkracht krijg je op verschillende momenten een seintje om de voortgang van je leerlingen te bekijken. Zo ben je steeds op de hoogte van hun werkzaamheden en kun je indien nodig tijdig bijsturen.


Ontdek hoe Blits ICT-basisvaardigheden is opgebouwd

Hoe kunnen we je helpen?