Bij Blits ict basisvaardigheden leren kinderen in het basisonderwijs meer over ict vaardigheden
Blits ICT-basisvaardigheden

Haal er alles uit wat erin zit!

Al op jonge leeftijd weten kinderen precies hoe ze moeten swipen. En een app installeren? Geen enkel probleem! Maar softwareprogramma’s écht efficiënt gebruiken, bijvoorbeeld bij het maken van een werkstuk of het voorbereiden van een presentatie? Dat blijkt vaak nog een uitdaging. Daarom helpt Blits ICT-basisvaardigheden ze daarbij.


In de loop van het schooljaar 2023/2024 kun je aan de slag met deze module.

Leer kinderen de basisvaardigheden van ict met onze methode Blits voor het basisonderwijsBlits ICT-basisvaardigheden in een notendop

Kinderen gebruiken hun laptops, tablets en smartphones de hele dag door. Toch zijn ze niet altijd zo ICT-vaardig als we denken. Bovendien zijn de onderlinge verschillen groot. Blits ICT-basisvaardigheden geeft daarom álle kinderen een stevige basis voor het werken met digitale apparaten en programma’s.

 

Koppeling met studievaardigheden

De kinderen gaan zelfstandig aan de slag met een helder doel voor ogen: het maken van een werkstuk of presentatie. Studievaardigheden en ICT-basisvaardigheden gaan daarbij hand in hand. De kinderen leren hoe ze een werkstuk of presentatie maken: van het kiezen van een onderwerp tot het verwijzen naar bronnen. Ze gebruiken daarvoor veelgebruikte softwareprogramma’s en ontdekken gaandeweg hoe ICT ze kan helpen bij hun werk. Twee vliegen in één klap!


  1. geschikt voor zelfstandig werken in groep 5 t/m 8
  2. sluit aan bij de (voorlopige) SLO-criteria voor ICT-basisvaardigheden
  3. los inzetbaar of als onderdeel van de methode Blits


Het eerste blok van de module ICT-basisvaardigheden is beschikbaar in de loop van het schooljaar 2023/2024. 

Voordelen voor leerkrachten:

  • zeer geschikt voor zelfstandig werken

  • flexibel in te zetten wanneer kinderen werken aan een werkstuk of presentatie

  • sluit aan bij de (voorlopige) SLO-criteria voor ICT-basisvaardigheden

Drie nieuwe modules 

In de loop van het schooljaar 2023/2024 verschijnen er naast Blits ICT-basisvaardigheden nog twee modules voor digitale vaardigheden: Blits Mediawijsheid en Blits Computational thinking

 

Als onderdeel van Blits … 

De nieuwe modules maken alle drie deel uit van de methode Blits. Met die methode, inclusief de modules, maak je je leerlingen vaardig op het gebied van studievaardigheden én digitale geletterdheid. 

 

Maak je al gebruik van de methode Blits? Dan heb je met de licentie(s) hiervoor namelijk automatisch toegang tot de digitale omgeving van de modules. Je hoeft alleen nog de werkboekjes en antwoordenboekjes te bestellen.

 

… of als los pakket 

Wil je geen gebruikmaken van de volledige methode Blits voor studievaardigheden én digitale geletterdheid? In dat geval kun je de modules voor digitale geletterdheid ook los aanschaffen. Met een licentie voor Blits Digitale geletterdheid heb je toegang tot de software van de drie modules. De werkboekjes en antwoordenboekjes bestel je apart.

Blits ICT-basisvaardigheden in de praktijk 

In het eerste blok van de module Blits ICT-basisvaardigheden gaan kinderen aan de slag met het maken van een werkstuk. In de klas doen ze dat meestal niet allemaal op hetzelfde moment in het jaar. Daarom kun je deze module flexibel inzetten.

 

Het blok ‘Werkstuk met Word’ begint met een klassikale inleiding. Daarin vertel je als leerkracht wat de module precies inhoudt. De kinderen gaan vervolgens op verschillende momenten in het schooljaar aan de slag met het zelfstandige deel van de module. Daarbij kunnen ze de lesinleiding nog eens op hun gemak terugkijken in de leerlingsoftware. 


De module is heel praktisch van aard. De kinderen leren door te doen: ze maken een werkstuk met behulp van het softwareprogramma Word. Daarbij leren ze hoe je een werkstuk opbouwt én hoe je Word daarvoor op een efficiënte manier kunt inzetten. 


Kinderen werken zelfstandig aan de module en als leerkracht krijg je op verschillende momenten een seintje om de voortgang van je leerlingen te bekijken. Zo ben je steeds op de hoogte van hun werkzaamheden en kun je indien nodig tijdig bijsturen.


Ontdek hoe Blits ICT-basisvaardigheden is opgebouwd

Hoe kunnen we je helpen?