Blits Mediawijsheid in een notendop
Opgroeiende kinderen komen van jongs af aan in aanraking met sociale media. Ze wisselen berichten uit met vriendjes en vriendinnetjes en leggen nieuwe contacten. Verwacht je dat ze daardoor ook al vroeg mediawijs zijn? Helaas, dat is een misverstand.
Veilig en verantwoord op sociale media
Is die informatie op Instagram betrouwbaar? Hoe ga ik om met online pestgedrag? En welke invloed heeft die influencer eigenlijk op mij? Allemaal vragen die spelen bij kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Met de module Blits Mediawijsheid worden ze zich aan de hand van realistische voorbeelden bewust van de voor- en nadelen van sociale media én leren ze daar op een verantwoorde manier mee omgaan.
- sluit aan bij de (voorlopige) SLO-criteria voor mediawijsheid
- los inzetbaar of als onderdeel van de methode Blits
- zelf kiezen welke thema’s je behandelt
De module Mediawijsheid is beschikbaar in de Week van de Mediawijsheid, vanaf 10 november 2023.
Voordelen voor leerlingen:
realistische voorbeelden van berichten op sociale media
goede handvatten voor het omgaan met sociale media
digitale herhalingslessen voor zelfstandig herhalen en inoefenen van de leerstof
Voordelen voor leerkrachten:
bij ieder thema een korte video ter voorbereiding
digibordsoftware die je stap voor stap meeneemt door de les
bij ieder thema een beknopte ouderbrief
Ontdek de didactiek achter Blits Mediawijsheid
Drie nieuwe modules
In de loop van het schooljaar 2023/2024 verschijnen er naast Blits Mediawijsheid nog twee modules voor digitale vaardigheden: Blits Computational thinking en Blits ICT-basisvaardigheden.
Als onderdeel van Blits …
De nieuwe modules maken alle drie deel uit van de methode Blits. Met die methode, inclusief de modules, maak je je leerlingen vaardig op het gebied van studievaardigheden én digitale geletterdheid.
Maak je al gebruik van de methode Blits? Dan heb je met de licentie(s) hiervoor automatisch toegang tot de digitale omgeving van de modules. Je hoeft alleen nog de werkboekjes en antwoordenboekjes te bestellen.
… of als los pakket
Wil je geen gebruikmaken van de volledige methode Blits voor studievaardigheden én digitale geletterdheid? In dat geval kun je de modules voor digitale geletterdheid ook los aanschaffen. Met een licentie voor Blits Digitale geletterdheid heb je toegang tot de software van de drie modules. De werkboekjes en antwoordenboekjes bestel je apart.
Blits Mediawijsheid in de praktijk
Met Blits Mediawijsheid gaan kinderen aan de slag met een onmisbaar onderdeel van digitale geletterdheid. Ze leren hoe ze op een kritische, bewuste en verantwoorde manier kunnen omgaan met sociale media.
Thema's
 | Betrouwbaarheid van berichten op sociale media
|
 | Veiligheid op sociale media
|
 | Pesten op sociale media
|
 | Influencers op sociale media
|
 | Hoe je jezelf laat zien op sociale media
|
 | Afhankelijk van sociale media |
Realistische voorbeelden
In de module Blits Mediawijsheid worden realistische voorbeelden gebruikt van berichten op veelgebruikte sociale media als Instagram, Snapchat en TikTok. Dat maakt het voor kinderen makkelijker om de nieuwe vaardigheden toe te passen op situaties in hun dagelijks leven.
De kinderen krijgen handvatten aangereikt om adequaat te kunnen handelen op sociale media. Zo gaan ze in de les aan de slag met checklists en woordwebben die ze ook in hun dagelijks leven kunnen gebruiken. De kinderen schrijven aan de hand van zo’n checklist bijvoorbeeld in groepjes reacties op online berichten.

Ontdek hoe Blits Mediawijsheid is opgebouwd
De makers aan het woord
‘De module Mediawijsheid leert kinderen veilig omgaan met sociale media, maar vooral kritisch en bewust kijken naar hun eigen gedrag. Met dat gedrag gaan ze aan de slag, aan de hand van prikkelende en realistische voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan een vervelend appje van een klasgenoot of een gesprek met een onbekende op Instagram.’
Daisy Momotenko, onderwijskundige
‘Sociale media staan dicht bij ons. Bij het ontwikkelen van de voorbeelden en activiteiten voor de lessen kon ik dan ook putten uit mijn eigen ervaringen en die van mensen uit mijn omgeving. De voorbeelden zijn daardoor heel herkenbaar voor kinderen: ze kunnen er in de toekomst mee te maken krijgen of zijn ze misschien zelfs al eens tegengekomen.’
Olivia Arends, onderwijskundige
Effectief aan de slag met mediawijsheid
De wereld van sociale media verandert voortdurend. Daarom houden we de module Blits Mediawijsheid steeds actueel. Dat maakt de voorbeelden herkenbaar voor kinderen. Daarnaast is de module gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Zo worden je lessen rond digitale geletterdheid écht effectief!
Mediawijsheid begint bij bewustwording, maar eindigt daar niet.
Alleen kennis van de gevaren en risico’s van sociale media leidt niet direct tot ander gedrag. Daarom is het belangrijk dat kinderen ook leren hoe ze mediawijs kunnen hándelen. In Blits Mediawijsheid gaan kinderen volop zelf aan de slag met realistische situaties, waarbij ze bedenken hoe ze hier het best op kunnen reageren.
Lees meer
Levensechte voorbeelden zijn belangrijk voor mediawijsheid.
Veel leerstof is zo abstract dat kinderen die nieuwe kennis of vaardigheden niet kunnen vertalen naar hun dagelijks leven. Blits Mediawijsheid werkt daarom met realistische voorbeelden die kinderen daadwerkelijk kunnen tegenkomen op sociale media. Dat maakt de vertaalslag naar de echte wereld een stuk makkelijker.
Lees meer
Het is belangrijk om al tijdens het leren te evalueren en reflecteren.
Je hoeft niet te wachten op een toetsmoment: door al tijdens het leren te evalueren en reflecteren, kun je de voortgang van kinderen in de gaten houden en hun leerproces tijdig bijsturen. Daarom worden alle opdrachten van Blits Mediawijsheid klassikaal nabesproken en bevat elk thema een herhalingsles. Als leerkracht kom je er zo snel achter wie de leerstof nog niet helemaal in de vingers heeft.
Lees meer
Opbouw van Blits Mediawijsheid
Blits Mediawijsheid bestaat uit zes thema’s die geschikt zijn voor groep 7 en 8. Elk thema bestaat uit een basisles, een herhalingsles en een verdiepingsles. Zo werk je structureel aan de mediawijsheid van je leerlingen.
Je kunt de thema’s van Blits Mediawijsheid op een vaste volgorde behandelen, maar je hebt ook de vrijheid om zelf te kiezen welke thema’s je aanbiedt en in welke volgorde je dat doet.
Wordt iemand in de klas online gepest? Dan kun je kiezen voor het thema rondom pestgedrag op sociale media. Zitten veel kinderen uit je groep op Snapchat? Dan kies je voor het thema waarin dat medium centraal staat.
Lesprogramma Blits Mediawijsheid
- 6 thema’s
- 3 lessen per thema
(klassikale basisles, optionele klassikale verdiepingsles en optionele zelfstandige digitale herhalingsles) - lessen van ongeveer 45 minuten (basisles en verdiepingsles) en 15 minuten (herhalingsles)
- extra opdracht voor sterkere en snellere leerlingen in iedere basisles

Materialen voor iedereen
De module Blits Mediawijsheid bevat verschillende materialen voor de leerling en de leerkracht.
leerkracht
- antwoordenboek
- digibordsoftware
- extra’s in de Lesomgeving
Werkboek
In het werkboek gaan de kinderen actief aan de slag met de kennis en vaardigheden uit het thema. Bij iedere basisles en verdiepingsles horen opdrachten in het werkboek. Bij het werkboek hoort ook een antwoordenboek.
Leerlingsoftware
In de leerlingsoftware maken kinderen de herhalingslessen. Daarvoor kunnen ze thuis of op school inloggen. Bovendien is de software voorzien van een resultatenmonitor die je als leerkracht eenvoudig kunt inzien.
Digibordsoftware
Je kunt de lessen geven met behulp van de digibordsoftware. Daarmee heb je alle voorbeelden en bronnen bij de hand om expliciete directe instructie te geven. Ook bespreek je de gemaakte opdrachten met deze software eenvoudig en effectief na.
Extra’s in de Lesomgeving
Bij een licentie voor de digibord- of leerlingsoftware hoort ondersteunend materiaal dat je nodig hebt bij de module. In de Lesomgeving vind je een digitale handleiding, video’s waarin het thema en de lesinhoud worden besproken en ouderbrieven.
Ervaar het zelf!
In de Week van de Mediawijsheid – van 10 tot en met 17 november 2023 – wordt Blits Mediawijsheid gelanceerd. Bestel je materiaal dus nu en maak in deze week een vliegende start!
Pre-order Blits Mediawijsheid
Als Blits-gebruiker met een licentie voor onze digitale Lesomgeving heb je ook toegang tot de licentie van Blits Mediawijsheid. Je hoeft alleen nog de werkboekjes en het antwoordenboek aan te schaffen.
Bestel je werkboeken en het antwoordenboek via je schoolleverancier.
Ben je nog geen Blits-gebruiker? Bestel dan ook de licentie voor de digitale Lesomgeving.
Neem contact op
Onze ervaren adviseurs staan je graag te woord om jouw vragen over Blits Mediawijsheid te beantwoorden.
Mail een adviseur