Blits: mediawijsheid

Kritisch en bewust op sociale media

Sociale media: vaak hartstikke leuk, maar soms ook behoorlijk lastig. Want wat doe je als een klasgenoot je een vervelend appje stuurt? Of als een onbekende contact zoekt via Instagram? Met de keuzemodule Blits Mediawijsheid leren kinderen hoe ze op een veilige en verantwoorde manier met sociale media kunnen omgaan.


In het schooljaar 2023/2024 kun je aan de slag met het eerste deel van deze module.

Effectief aan de slag met mediawijsheid 

De wereld van sociale media verandert voortdurend. Daarom houden we de module Blits Mediawijsheid steeds actueel. Dat maakt de voorbeelden herkenbaar voor kinderen. Daarnaast is de module gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Zo worden je lessen rond digitale geletterdheid écht effectief! 

Mediawijsheid begint bij bewustwording, maar eindigt daar niet.

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen leren wat de gevaren en risico’s van sociale media zijn. Maar die kennis alleen leidt er niet toe dat kinderen zich daadwerkelijk anders gaan gedragen op sociale media. Daarom is het belangrijk om ze vervolgens te leren hoe ze mediawijs kunnen hándelen. In Blits Mediawijsheid gaan kinderen volop zelf aan de slag met realistische situaties, waarbij ze bedenken hoe ze hier het beste op kunnen reageren.


Lees meer

Levensechte voorbeelden zijn belangrijk voor mediawijsheid.

Veel leerstof is zo abstract dat het kinderen niet lukt om nieuwe kennis of vaardigheden te vertalen naar hun dagelijks leven. Om die reden werkt Blits Mediawijsheid met realistische voorbeelden die kinderen daadwerkelijk kunnen tegenkomen op sociale media. Dat maakt de vertaalslag naar de echte wereld een stuk makkelijker.


Lees meer

Het is belangrijk om al tijdens het leren te evalueren en reflecteren.

Je hoeft niet te wachten op een toetsmoment: door al tijdens het leren te evalueren en reflecteren, kun je de voortgang van kinderen in de gaten houden en hun leerproces tijdig bijsturen. Daarom worden alle opdrachten van Blits Mediawijsheid klassikaal nabesproken en bevat elk thema een herhalingsles. Als leerkracht kom je er zo snel achter wie de leerstof nog niet helemaal in de vingers heeft.


Lees meer

Hoe kunnen we je helpen?