Blits Computational thinking in een notendop
Computers maken ons leven sneller, makkelijker en leuker. Maar dat doen ze (meestal) niet vanzelf: computers werken alleen als wij ze stap voor stap vertellen wat ze moeten doen. Als wij die computers programmeren!
Programmeren en meer
Computational thinking is nadenken over de manier waarop je een probleem kunt oplossen met een computer. Hoe maak je bijvoorbeeld een animatie? En hoe bouw je een website? Met deze keuzemodule gaan kinderen aan de slag met zulk soort vragen. Zo ontwikkelen ze het probleemoplossend vermogen dat essentieel is voor computational thinking. En natuurlijk leren ze ook hoe ze die oplossingen daadwerkelijk kunnen realiseren. Door te programmeren bijvoorbeeld!
- geschikt voor zelfstandig werken in groep 6 t/m 8
- sluit aan bij de SLO-criteria voor computational thinking
- los inzetbaar of als aanvulling op Blits voor studievaardigheden
Het eerste deel van de keuzemodule Computational thinking is beschikbaar in de loop van het schooljaar 2023/2024.
Houd mij op de hoogte
Voordelen voor leerlingen:
stevige basis voor computational thinking
voldoende ondersteuning en uitdaging voor ieder kind
leuke en inspirerende doelen om naartoe te werken
veel houvast, maar toch volop ruimte voor eigen inbreng
Voordelen voor leerkrachten:
kwalitatieve lessen met weinig voorbereidingstijd
geen voorkennis nodig van programmeren
zelfcorrigerende opdrachten, dus geen nakijkwerk
zeer geschikt voor zelfstandig werken
Onderdeel van Blits voor digitale geletterdheid
In de loop van het schooljaar 2023/2024 verschijnen er drie keuzemodules voor digitale vaardigheden bij de methode Blits voor studievaardigheden. Met de methode en de drie modules maak je je leerlingen vaardig op het gebied van digitale geletterdheid.
Naast de keuzemodule Blits Computational thinking worden ook de modules Blits Mediawijsheid en Blits ICT-basisvaardigheden ontwikkeld. Daarmee leren kinderen onder andere hoe ze bewust en verantwoord kunnen omgaan met sociale media, en hoe ze werkstukken en presentaties kunnen maken met veelgebruikte software.
De keuzemodules kunnen worden ingezet als aanvulling op de methode Blits voor studievaardigheden. Daarnaast kun je de modules ook los gebruiken.

Blits Computational thinking in de praktijk
Met Blits Computational thinking ontwikkelen kinderen vaardigheden die nodig zijn om problemen op te lossen door middel van computertechnologie. De complexe vaardigheden die ze daarbij aanleren, kunnen ze in de toekomst op vele vlakken inzetten.
De keuzemodule Computational thinking bestaat uit verschillende blokken, waarbij ieder blok verder bouwt op de kennis die in eerdere blokken is opgedaan.
Allereerst leren de kinderen om animaties en computerspelletjes te maken met de programmeertaal Scratch. Hoewel Scratch relatief eenvoudig is om mee te werken, komen de kinderen wel in aanraking met de basisbeginselen van programmeren. Een goede start dus!
In een volgend blok gaan kinderen aan de slag met de micro:bit. Dat minicomputertje kan communiceren met andere apparaten, zoals smartphones en tablets. De kinderen sturen de micro:bit aan met de programmeertaal Scratch. Ze zetten hun eerder opgedane kennis nu dus in om meer te leren over het aansturen van apparaten.
In de volgende blokken van Blits Computational thinking gaan de kinderen aan de slag met een programmeertaal die bestaat uit tekstuele code. Dat is lastiger dan werken met Scratch of de micro:bit, maar biedt ook meer mogelijkheden. Ook leren de kinderen om een eigen website te bouwen.
Ieder blok eindigt met een uitdagende (maar haalbare!) meesterproef, waarbij de kinderen hun vaardigheden én hun creativiteit kunnen laten zien.
Ontdek hoe Blits Computational thinking is opgebouwd
Opbouw van Blits Computational thinking
Blits Computational thinking bestaat uit blokken van steeds zes basislessen, zes verdiepingslessen en één afsluitende meesterproef. De blokken zijn geschikt voor groep 6 t/m 8.
Aan elke basisles gaat een korte lesinleiding vooraf die je klassikaal kunt geven of die de kinderen zelfstandig doornemen. De lessen voeren de kinderen vervolgens zelfstandig uit.
Lesprogramma Blits Computational thinking
- 6 lesinleidingen, 6 basislessen, 6 verdiepingslessen en 1 afsluitende meesterproef per blok
- lessen van ongeveer 45 minuten
- extra opdracht voor sterkere en snellere leerlingen in iedere les
- zeer geschikt om zelfstandig te maken, bijvoorbeeld als weektaak
- afsluitend een meesterproef van ongeveer 45 minuten

Materialen voor iedereen
De module Blits Computational thinking bevat verschillende materialen voor de leerling en leerkracht.
leerkracht
- digibordsoftware
- extra’s in de Lesomgeving
Werkboek
In het werkboek staan de opdrachten en bronnen die de kinderen nodig hebben om zelfstandig aan de slag te gaan met de kennis en vaardigheden van de les.
Leerlingsoftware
In de leerlingsoftware vinden kinderen zowel de lesinleiding als de instructievideo’s die ze als bron kunnen gebruiken bij het uitvoeren van de opdrachten.
Digibordsoftware
Als je ervoor kiest om de lesinleiding klassikaal te doen, kun je daarvoor de digibordsoftware gebruiken. Kinderen kunnen de lesinleiding ook zelfstandig bekijken via de leerlingsoftware.
Extra’s in de Lesomgeving
Bij een licentie voor de digibord- of leerlingsoftware horen diverse digitale ondersteunende materialen die je nodig hebt bij deze keuzemodule. In de Lesomgeving vind je de digitale handleiding en instructievideo’s waarin een algemene introductie op het blok wordt gegeven.
Ervaar het zelf!
Blits Computational thinking is momenteel in ontwikkeling.
In de loop van het schooljaar 2023/2024 kun je in de klas aan de slag met het eerste blok van deze module (Scratch).
Blijf op de hoogte
Nieuwsgierig naar Blits Computational thinking en de andere keuzemodules rondom digitale geletterdheid? We houden je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Laat je gegevens achter om updates te ontvangen!
Ja, ik ontvang graag updates
Neem contact op
Onze ervaren adviseurs staan je graag te woord om jouw vragen over Blits Computational thinking te beantwoorden.
Mail een adviseur