Blits digitale geletterdheid is een complete methode voor het basisonderwijs bestaande uit 3 modules
Blits Digitale geletterdheid
De digitale wereld aan je voeten

Wie digitaal vaardig is, heeft een steeds grotere voorsprong op wie dat niet is. Die kloof moet verdwijnen! Met Blits Digitale geletterdheid krijgt elk kind de juiste handvatten om zich staande te houden en te floreren in onze digitale maatschappij. Nu én in de toekomst.

De methode voor digitale geletterdheid van Blits bestaat uit verschillende modulesBlits Digitale geletterdheid in een notendop

Methode voor digitale vaardigheden in het basisonderwijs

Digitale technologie maakt ons leven sneller, efficiënter en makkelijker. We kunnen niet meer zonder, maar we willen wel zélf de controle houden. Hoe doe je dat? Hoe ga je kritisch, veilig, bewust en slim om met digitale toepassingen? Hoe laat je ze werken in jouw voordeel?

 

Kansen grijpen, risico’s mijden

Met de modules van Blits Digitale geletterdheid leren kinderen om de digitale wereld in hun voordeel te gebruiken: van Snapchat tot Scratch en van TikTok tot tekstverwerker. Ze ontdekken hoe ze digitale kansen kunnen herkennen en benutten, en hoe ze de risico’s kunnen zien en vermijden. Dat is handig voor nu en onmisbaar voor de toekomst.


  1. zeer geschikt voor zelfstandig werken
  2. flexibel in te zetten gedurende het schooljaar
  3. geen voorkennis nodig 

Je kunt Blits Digitale geletterdheid los inzetten, of als onderdeel van de methode Blits. 
Deze methode omvat naast digitale geletterdheid ook studievaardigheden. 

 

Lees meer over de methode Blits

Modules voor digitale geletterdheid

Blits Digitale geletterdheid bestaat uit verschillende modules op het gebied van digitale vaardigheden. Je kunt alle modules inzetten, of zelf kiezen met welke module(s) je in je klas aan de slag gaat.

 

Ben je onzeker over je eigen digitale geletterdheid? Geen punt. De lessen zijn zo opgebouwd dat je er ook zonder voorkennis mee kunt werken. 

Voordelen voor leerkrachten:

  • geen voorkennis vereist  

  • digibordsoftware die ontzorgt en ondersteunt

  • modules en thema’s naar eigen wens inzetbaar

  • getest in de praktijk en geoptimaliseerd aan de hand van testresultaten

Meerdere modules ineen

Blits Digitale geletterdheid bestaat uit de modules Omgaan met sociale mediaProgrammeren met Scratch en Maak je digitale schrijfproject (beschikbaar in schooljaar 2024/2025)


Als onderdeel van Blits… 

De modules voor digitale geletterdheid maken deel uit van de methode Blits. Met je softwarelicentie(s) voor Blits heb je dan ook toegang tot de software van de modules voor digitale geletterdheid. Je hoeft alleen nog de werkboekjes en antwoordenboekjes te bestellen.  

 

… of als los pakket 

Werk je niet met Blits? Je kunt de modules voor digitale geletterdheid ook los aanschaffen. Met een licentie voor Blits Digitale geletterdheid heb je toegang tot de software van de modules. De werkboekjes en antwoordenboekjes bestel je apart.

Overzicht van de inhoud van Blits studievaardigheden en digitale geletterdheid

Blits Digitale geletterdheid in de praktijk 

Blits Digitale geletterdheid is gebaseerd op de nieuwste inzichten over goed onderwijs. In de modules zijn zowel wetenschappelijke bevindingen als ervaringen uit de onderwijspraktijk op het gebied van digitale vaardigheden verwerkt. 


Expliciete directe instructie 

Blits Digitale geletterdheid is zo opgezet dat je eenvoudig les kunt geven volgens het model van expliciete directe instructie (EDI).

 

Begeleide inoefening en zelfstandig werken 

In elke module van Blits Digitale geletterdheid kun je als leerkracht een (korte) klassikale inleiding verzorgen aan de hand van het digibord. Vervolgens gaan je leerlingen in tweetallen of kleine groepjes aan de slag, of geheel zelfstandig. Natuurlijk bieden we je praktische handvatten om de gemaakte opdrachten op een effectieve manier na te bespreken, met speciale aandacht voor de ontwikkeling van sterke digitale vaardigheden.

Hoe kunnen we je helpen?