Blits in een notendop
Op de basisschool leer je de basis: taal, rekenen, wereldoriëntatie en creatieve vakken. Maar hoewel die vakken cruciaal zijn, zijn ze niet toereikend voor kinderen van deze tijd. Want hoe weet je of informatie van internet betrouwbaar is? Hoe werk je efficiënt aan een werkstuk? En hoe plan je je huiswerk in?
Studievaardig en digitaal geletterd!
Met Blits leren kinderen de middelen en mogelijkheden die ze hebben optimaal te benutten. Zo leren ze om informatie uit allerlei bronnen te halen: van een voedingswaardetabel tot een bericht op sociale media. Ook ontdekken ze hoe ze slimme strategieën kunnen inzetten om effectiever te studeren en beter te plannen. Van al die vaardigheden profiteren ze volop op school, maar zeker ook daarbuiten. Niet voor niets werkt maar liefst de helft van de Nederlandse scholen met Blits!
- onmisbare aanvulling op basisvakken in groep 5 t/m 8
- compleet pakket voor studievaardigheden én digitale geletterdheid
- veel mogelijkheden tot differentiatie

Modules voor digitale geletterdheid!
Al jaren dé methode voor studievaardigheden …
Blits biedt al jarenlang een doorlopende leerlijn op het gebied van studievaardigheden voor het basisonderwijs. Duizenden scholen in Nederland gingen je al voor en werken in groep 5 t/m 8 met Blits.
… en nu ook voor digitale geletterdheid!
Vanaf nu werk je met Blits ook aan de digitale geletterdheid van je leerlingen. Studievaardigheden en digitale vaardigheden zijn tenslotte nauw met elkaar verbonden. Blits biedt je drie losse modules op het gebied van digitale geletterdheid, die je kunt inzetten wanneer je maar wilt!
Met de modules van Blits Digitale geletterdheid leren kinderen hoe ze kritisch, veilig en sociaal kunnen omgaan met sociale media. Ook ontdekken ze hoe ze kunnen programmeren met Scratch en hoe ze werkstukken en presentaties kunnen maken met veelgebruikte softwareprogramma’s.
Meer weten? Lees dan snel verder!
Voordelen voor leerlingen:
onmisbare basis voor schoolcarrière én daarna
voldoende ondersteuning en uitdaging
veel levensechte en concrete voorbeelden
herhalingslessen voor herhalen en inoefenen van de leerstof
Voordelen voor leerkrachten:
structurele aandacht voor leerstrategieën en digitale geletterdheid
één instructie en één les voor de hele (combinatie)groep
digibordsoftware die je stap voor stap meeneemt door de les
automatisch nakijken van digitale toetsen
Ontdek de didactiek achter Blits
Mandy van basisschool
het Bovenland over Blits:
Blits heeft me verrast! Er is veel aandacht voor vaardigheden die leerlingen in onze huidige samenleving nodig hebben. De leerlingen zijn erg enthousiast en zijn erg betrokken bij Blits. Ze vinden het ook fijn dat ze thuis extra kunnen oefenen na een les. Ik merk dat de stof daardoor beter blijft hangen en dat de resultaten zichtbaar omhooggaan!

Blits in de praktijk
Blits maakt gebruik van de nieuwste inzichten over goed onderwijs. In deze methode voor studievaardigheden en digitale geletterdheid zijn dan ook volop praktische bevindingen uit de praktijk verwerkt.
Expliciete directe instructie
Met behulp van het digibord is het met Blits eenvoudig om les te geven volgens het model van expliciete directe instructie (EDI).
Begeleide inoefening en zelfstandig werken
In plaats van met de hele groep te werken volgens het EDI-model, kun je de begeleiding ook richten op de kinderen die extra hulp nodig hebben. De andere kinderen werken (deels) alleen of in tweetallen. In de modules wordt er ook gewerkt in kleine groepjes (Mediawijsheid) of – na een korte klassikale inleiding – juist geheel zelfstandig (Computational Thinking en ICT-basisvaardigheden).
Combigroepen
Ook in combinatiegroepen kunnen kinderen met Blits zelfstandig werken aan hun studievaardigheden en digitale geletterdheid. Bij een minder sterke groep kun je werken volgens het model van Kansrijke combinaties. Je geeft dan les aan beide groepen samen en kunt toch de lesonderdelen van het EDI-model aanhouden.
Ontdek hoe Blits is opgebouwd
De makers aan het woord
‘Ik schrijf graag methodes die een duidelijke meerwaarde hebben voor leerlingen. Blits is zo’n methode: vol vaardigheden waar kinderen de rest van hun leven voordeel van hebben.’
Adrian den Bekker, zelfstandig redacteur
‘Blits is een methode waarin de weg naar kennis belangrijker is dan de kennis zelf. Blits leidt daardoor uiteindelijk júíst tot het gemakkelijker verwerven van kennis.’
Anneriek van Heugten, auteur
Effectief werken met Blits
Blits is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Daardoor is deze methode voor studievaardigheden en digitale geletterdheid bewezen effectief!
Wat een kind leert, hangt af van de leerstof, maar vooral van de verwerking daarvan.
Kinderen nemen niet automatisch alle informatie op die je aanbiedt. Wat kinderen daadwérkelijk leren, hangt af van de manier waarop ze die informatie verwerken. Gelukkig kun je je leerlingen daar effectief bij helpen.
Lees meer
Het is belangrijk om al tijdens het leren te evalueren en reflecteren, en niet alleen na het leren te toetsen.
Je kunt beter niet tot de afsluitende toets wachten met evalueren en reflecteren. Als je dat al tijdens het leerproces doet, kun je kinderen namelijk feedback geven op hun voortgang en zo tijdig bijsturen. Met de herhalingslessen van Blits is formatief evalueren eenvoudig.
Lees meer
Kinderen hebben hulp nodig om een leerervaring te vertalen naar hun dagelijks leven.
Veel leerstof is zo abstract dat het kinderen niet lukt om hun kennis en vaardigheden aan te spreken in het dagelijks leven. Bij Blits begint daarom elke leerervaring met levensechte en concrete voorbeelden.
Lees meer
Waarom starten in groep 5?
Hoe eerder je start met studievaardigheden, des te meer profiteren kinderen daarvan bij vakken als rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde en begrijpend lezen. En ook met digitale geletterdheid kun je niet vroeg genoeg beginnen!
Effect op andere vakken
Bij alle vakken zet je studievaardigheden in. Zo moet je cijfers uit een grafiek kunnen halen om ermee te rekenen en moet je informatie uit allerlei informatiebronnen kunnen selecteren en verwerken om goed te kunnen lezen. Met Blits bied je je leerlingen houvast en een sterke basis voor alle andere vakken.
Effect op de eindtoets
Kinderen doen de studievaardigheden die ze nodig hebben bij hun eindtoets onvoldoende op bij andere vakken. Inmiddels werkt ongeveer de helft van de Nederlandse basisscholen daarom met Blits. En met succes: bij deze scholen gaan de resultaten op de eindtoets omhoog!
Vroege digitale start
Als je pas in groep 7 start met studievaardigheden, duurt het langer voordat je een effect ziet op andere vakken. Daardoor zal het effect op de eindtoets ook minder zijn. We adviseren daarom om studievaardigheden al vanaf groep 5 op het rooster te zetten. Die tijdsinvestering verdien je bij andere vakken terug, doordat je je leerlingen een stevige basis meegeeft.

Grote niveauverschillen in de klas
Zeker in een combinatiegroep kunnen de niveauverschillen groot zijn. Gelukkig kun je met Blits volop differentiëren, zodat je al jouw leerlingen de juiste begeleiding en uitdaging kunt geven.
Veel instructiemogelijkheden
Met Blits kun je in een zwakkere combinatiegroep beide groepen samen lesgeven. Je begint in een groep 5/6-combinatie bijvoorbeeld met het eerste blok van groep 5 en gaat vervolgens door met het tweede blok van groep 6, het derde blok van groep 5 en het vierde blok van groep 6. Het jaar daarop draai je de volgorde om.
Zwakkere leerlingen
Je kunt ervoor kiezen om alleen een uitgebreide instructie geven aan de kinderen die dat nodig hebben. De andere kinderen werken (deels) zelfstandig of in tweetallen. Kinderen die meer moeite hebben met de les, kun je uitgebreid instrueren aan de hand van de digibordsoftware. Door deze extra begeleiding halen ze meer uit de les. Deze kinderen kunnen wekelijks ook extra oefenen met de herhalingslessen.
Sterkere leerlingen
Sterkere leerlingen kunnen vaak wel wat meer uitdaging gebruiken. Voor hen is er bij elke les een extra opdracht opgenomen in het werkboek. Daarnaast kun je deze kinderen extra uitdagen met Plustaak Studievaardigheden. De opdrachten in Plustaak lopen niet vooruit op de leerstof, maar bieden een verbreding en verrijking van het aanbod in Blits.
Opbouw van Blits
Alle blokken van Blits zijn op dezelfde manier opgebouwd, met dezelfde basisonderdelen. Zo werk je structureel aan de studievaardigheden van je leerlingen. De losse modules voor digitale geletterdheid kun je daarbij inzetten wanneer jij dat wilt, op elk moment in het schooljaar.
Lesprogramma per blok
Blits biedt een doorlopende leerlijn voor studievaardigheden van groep 5 t/m 8. Ieder blok van zes weken is op dezelfde manier opgebouwd.

Inhoud:
- elk schooljaar 4 blokken van 6 weken
- elk blok één thema
- 2 lessen per week (basisles en digitale herhalingsles)
- lessen van ongeveer 45 minuten
- mogelijkheid om slechts één instructie te geven, ook in een combinatieklas
- na ieder blok een toets
| Extra mogelijkheden:
- verschillende niveaus in één les
- uitgebreidere instructie voor zwakkere leerlingen
- extra opdrachten en verrijking voor sterkere leerlingen
- extra lessen rondom werkstukken en spreekbeurten
|
Nieuwsgierig hoe een les studievaardigheden met Blits eruitziet?
Neem een kijkje in de boeken van Blits
Lesprogramma modules
Naast de doorlopende leerlijn van Blits kun je de losse modules voor digitale geletterdheid inzetten wanneer jij dat wilt. Zo kun je gedurende één leerjaar met drie modules aan de slag gaan, of er juist voor kiezen om de leerstof over meerdere jaren te verdelen.
De module Mediawijsheid biedt bovendien de mogelijkheid om per thema te werken. Gaat het in je klas over influencers? Ga dan direct aan de slag met het thema rondom dit onderwerp. Zo speel je heel eenvoudig in op de actualiteiten of op het gespreksonderwerp in de klas.

Materialen voor iedereen
Naast de basismaterialen biedt Blits ook verschillende aanvullende mogelijkheden. Zo werkt ieder kind op zijn of haar eigen niveau.
leerling
basismateriaal | Bij ieder blok: - bronnenboek
- werkboek
- toetsboek
- leerlingsoftware
Bij de modules voor digitale geletterheid horen losse werkboeken.
|
aanvullend materiaal | Plustaak Studievaardigheden |
leerkracht
basismateriaal | Bij ieder blok: - handleiding
- antwoordenboek
- digibordsoftware
Bij de modules voor digitale geletterdheid horen losse antwoordenboeken.
|
aanvullend materiaal | - |
Bronnenboek
Elke les in het bronnenboek van Blits begint met een pakkende inleiding gevolgd door een instructietekst, die met de voorbeelden in de bronnen wordt verduidelijkt. De kinderen gebruiken de bronnen bij de opdrachten in het werkboek.
Werkboek
In het werkboek gaan de kinderen actief aan de slag met de informatie en voorbeelden uit het bronnenboek. Bij ieder werkboek hoort een antwoordenboek voor de leerkracht.
Toetsboek
Elk blok van Blits sluit af met een toets. Deze kun je op papier (met het toetsboek) of digitaal afnemen.
Leerlingsoftware
De leerlingsoftware van Blits kun je gebruiken voor de herhalingslessen en voor toetsing. De kinderen kunnen op school of thuis inloggen om de opdrachten te maken. Bovendien is de software voorzien van een resultatenmonitor. Een licentie voor de leerlingsoftware van Blits omvat de software voor studievaardigheden én digitale geletterdheid.
Handleiding
Gebruik de papieren handleiding van Blits bij de voorbereiding van de les. Bij elke les zijn de pagina’s van het bronnen- en werkboek in de handleiding opgenomen.
Digibordsoftware
Je kunt de lessen geven met behulp van de digibordsoftware. Daarmee heb je alle voorbeelden en bronnen bij de hand om expliciete directe instructie te geven. Ook bespreek je de gemaakte opdrachten zo eenvoudig en effectief na. Een licentie voor de digibordsoftware van Blits omvat de software voor studievaardigheden én digitale geletterdheid.
Werkboeken digitale geletterdheid
Je bepaalt zelf wanneer je aan de slag gaat met de modules van digitale geletterdheid. Bij elk deel hoort een werkboek. Daarin gaan de kinderen actief aan het werk met de kennis en vaardigheden uit de les. Bij de meeste werkboeken hoort een antwoordenboek voor de leerkracht.
Ervaar het zelf!
Ben je nieuwsgierig naar Blits en wil je meer weten over deze methode voor studievaardigheden en digitale geletterdheid?
Voorlichting
Een van onze methodespecialisten vertelt je graag hoe de methode Blits voor studievaardigheden en digitale geletterdheid in elkaar zit.
Plan een gratis gesprek
Offerte
Ben je benieuwd naar de aanschafkosten van Blits? We maken graag een offerte op maat.
Ontvang een offerte
Inspiratiesessie
Wil je meer weten over het belang van studievaardigheden en digitale geletterdheid? Meld je dan aan voor een vrijblijvende inspiratiesessie van Blits.
Ja, ik wil me aanmelden
Neem contact op
Onze ervaren adviseurs staan je graag te woord om inhoudelijk antwoord te geven op jouw vragen over Blits.
Mail een adviseur