Kunst kan je aan het denken zetten, verrassen, aan het lachen maken en vragen oproepen. Door naar kunst te kijken, erover na te denken en zelf kunst te maken, verruimen kinderen hun blik. Wakker daarom het creatieve vuur aan in je leerlingen met Uit de Kunst voor tekenen en handvaardigheid!
Creativiteit zit in ons allemaal. Een ondernemer die uit het niets een bedrijf opbouwt en een bakker die een verrukkelijk nieuw gebakje bedenkt… Ze gebruiken allebei hun creativiteit. En het mooie is: je kunt je creativiteit door oefening sterk ontwikkelen.
Met Uit de Kunst geef je – ook zonder vakleerkracht! – goed expressieonderwijs. Via het digibord word je stap voor stap meegenomen door de interactieve, leerzame lessen. De lessen vragen weinig voorbereidingstijd en zijn goed doordacht en praktisch haalbaar. Bovendien leveren ze mooie resultaten op. Voordat de kinderen zelf aan de slag gaan, worden ze verrast en aan het denken gezet.
Creativiteit zit in ons allemaal. Een ondernemer die uit het niets een bedrijf opbouwt en een bakker die een verrukkelijk nieuw gebakje bedenkt… Ze gebruiken allebei hun creativiteit. En het mooie is: je kunt je creativiteit door oefening sterk ontwikkelen.
Met Uit de Kunst geef je – ook zonder vakleerkracht! – goed expressieonderwijs. Via het digibord wordt je stap voor stap meegenomen door de interactieve, leerzame lessen. De lessen vragen weinig voorbereidingstijd en zijn goed doordacht en praktisch haalbaar. Bovendien leveren ze mooie resultaten op. Voordat de kinderen zelf aan de slag gaan, worden ze verrast en aan het denken gezet.
stevige basis voor het ontwikkelen van creatieve vaardigheden
veel inspirerende voorbeelden om de fantasie te prikkelen
kennismaking met uiteenlopende materialen en technieken
veel houvast, maar toch volop ruimte voor eigen creativiteit
focus op het creatieve proces en niet op het eindproduct
kwalitatieve lessen met weinig voorbereidingstijd
getest in de praktijk en geoptimaliseerd in samenwerking met partnerscholen
veel flexibiliteit dankzij de mogelijkheid om je eigen leerlijn samen te stellen
aansluiting bij projecten en andere vakken dankzij lessen bij tientallen thema’s
dekt de kerndoelen voor tekenen en handvaardigheid
Op scholen zonder vakleerkracht voor tekenen en handvaardigheid gaat veel tijd verloren aan het zoeken naar leuke ideeën voor de wekelijkse creatieve les. Uit de Kunst is ontwikkeld als antwoord op die uitdaging.
Ruim lesaanbod
Bij Uit de Kunst bepaal je zelf of je de basisleerlijn volgt of een eigen leerlijn samenstelt. Met de basisleerlijn heb je de garantie dat je aan alle kerndoelen voldoet. Stel je zelf een leerlijn samen? Dan maak je een eigen planning aan de hand van het ruime lesaanbod.
Aansluiting bij andere vakken en projecten
Werk je met overkoepelende thema’s of tijdelijke projecten? Bij Uit de Kunst kies je heel eenvoudig lessen die daarbij aansluiten. Je kunt zoeken op basisthema’s als seizoenen en feestdagen, maar ook op actuele thema’s die jaarlijks worden aangevuld, zoals sportevenementen en de Kinderboekenweek. Bovendien is er bij elk thema van leesmethode Atlantis een leuke en leerzame creatieve les.
Hoge kwaliteit
Bij creatieve lessen die gratis online worden aangeboden, is helaas vaak niet nagedacht over leerdoelen. Ook bieden ze weinig ruimte voor verdieping en creativiteit. Met Uit de Kunst weet je zeker dat je werkt met lessen van hoge kwaliteit waarmee je daadwerkelijk de creativiteit van je leerlingen stimuleert. Bekijk deze voorbeeldles maar eens.
Heldere lesopbouw
Elk les van Uit de Kunst heeft dezelfde opbouw. Een pakkende introductie prikkelt de kinderen en zet ze aan het denken. Vervolgens maken ze niet simpelweg een voorbeeld na, maar wordt hun creativiteit gestimuleerd door inspirerende foto’s, filmpjes en voorbeelden. De nadruk ligt bij Uit de Kunst dan ook op het creatieve proces en níét op het eindresultaat.
Ontdek hoe Uit de Kunst is opgebouwd
‘Toen ik startte als uitgever was mijn doel om samen met auteurs en scholen een methode voor de expressievakken te ontwikkelen die inspireert, houvast biedt én kwaliteit garandeert. Ik denk dat we daar met Uit de Kunst zeker in zijn geslaagd.’
Dick Loeve, uitgever
'Wat me zo aanspreekt in de lessen van Uit de Kunst, is dat kinderen worden gestimuleerd om creatief bezig te zijn en om na te denken over het onderwerp waar ze mee bezig zijn. Dat maakt de lessen leuk én leerzaam. De variatie aan onderwerpen maakt bovendien dat er voor bijna iedere gelegenheid een passende les is.'
Daisy Momotenko, onderwijskundige
Uit de Kunst is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontwikkelen kinderen hun creatieve vaardigheden steeds verder.
Creativiteit kun je ontwikkelen.
Je hebt het of je hebt het niet? Nee hoor: iedereen heeft creativiteit in zich, en je kunt het door oefening sterk verbeteren. Daarvoor heb je kennis en vaardigheden nodig, en de mogelijkheid om te experimenteren. De lessen van Uit de Kunst bieden daar volop ruimte voor.
Met goede (praat)vragen haal je meer uit de les.
Door goede leerzame vragen te stellen maak je kinderen enthousiast en moedig je ze aan om kritisch te denken en hun gedachten te verwoorden. Zeker in expressieonderwijs is dat essentieel: het gaat daarbij vaak niet om goede of foute antwoorden, maar om je persoonlijke ideeën en de onderbouwing daarvan.
Effectieve feedback draagt bij aan het leren van kinderen.
Feedback kán een belangrijke bijdrage leveren aan het leren van kinderen, mits er wordt gekozen voor de juiste vorm van feedback. Een voorwaarde voor effectieve feedback is bijvoorbeeld dat de feedback je uitdaagt om na te denken over de gevolgde aanpak. De lessen in Uit de Kunst sluiten daarom standaard af met het kritisch evalueren van het proces dat de kinderen hebben doorlopen.
Met Uit de Kunst werk je structureel aan expressieve vaardigheden. Alle lessen zijn in de praktijk getest, goed doordacht en praktisch haalbaar.
Elke les van Uit de Kunst is op dezelfde manier opgebouwd. Zo weten leerkrachten én leerlingen precies waar ze aan toe zijn.
Bekijk een voorbeeldles van Uit de Kunst
![]() | Klaarleggen Als leerkracht zie je in één oogopslag wat de kinderen nodig hebben voor deze les. |
![]() | In de kijker Het onderwerp van de les wordt geïntroduceerd aan de hand van een aantal inspirerende foto’s of filmpjes. Prikkelende vragen activeren de kinderen: ze maken ze nieuwsgierig én motiveren de kinderen om goed te observeren. |
![]() | Dit gaan we maken + Zo doe je dat Je hoort wat de opdracht van de les is en er wordt uitgelegd hoe de kinderen die opdracht kunnen aanpakken. Dat gebeurt aan de hand van stapsgewijze instructies, met voorbeeldafbeeldingen van het maakproces en uitleg via een voice-over. |
![]() | Aan de slag! De kinderen gaan aan de slag met de opdracht. Inspiratiebeelden bij brengen ze op ideeën, maar zijn zo gevarieerd dat er alle ruimte overblijft voor de eigen creativiteit van je leerlingen. Het is tenslotte niet de bedoeling dat elk kind hetzelfde eindproduct maakt! |
![]() | Kijk nog eens goed Als de werkstukken klaar zijn, bekijken de kinderen aan de hand van praatvragen wat de anderen hebben gemaakt. Vervolgens werpen ze ook nog eens een frisse blik op hun eigen werk. Het gaat in dit onderdeel níét om een beoordeling, maar om reflectie. Zo leren de kinderen van de dingen die bij anderen of bij henzelf goed of minder goed zijn gegaan. |
![]() | Klaar! Alle werkstukken mogen gezien worden! Dat kan op allerlei manieren. Om je op ideeën te brengen, eindigt elke les met een originele presentatietip die simpel uit te voeren is. |
Elke les van Uit de Kunst is op dezelfde manier opgebouwd. Zo weten leerkrachten én leerlingen precies waar ze aan toe zijn.
Bekijk een voorbeeldles van Uit de Kunst
Klaarleggen
Als leerkracht zie je in één oogopslag wat de kinderen nodig hebben voor deze les.
In de kijker
Het onderwerp van de les wordt geïntroduceerd aan de hand van een aantal inspirerende foto’s of filmpjes. Prikkelende vragen activeren de kinderen: ze maken ze nieuwsgierig én motiveren de kinderen om goed te observeren.
Dit gaan we maken + Zo doe je dat
Je hoort wat de opdracht van de les is en er wordt uitgelegd hoe de kinderen die opdracht kunnen aanpakken. Dat gebeurt aan de hand van stapsgewijze instructies, met voorbeeldafbeeldingen van het maakproces en uitleg via een voice-over.
Aan de slag!
De kinderen gaan aan de slag met de opdracht. Inspiratiebeelden bij brengen ze op ideeën, maar zijn zo gevarieerd dat er alle ruimte overblijft voor de eigen creativiteit van je leerlingen. Het is tenslotte niet de bedoeling dat elk kind hetzelfde eindproduct maakt!
Kijk nog eens goed
Als de werkstukken klaar zijn, bekijken de kinderen aan de hand van praatvragen wat de anderen hebben gemaakt. Vervolgens werpen ze ook nog eens een frisse blik op hun eigen werk. Het gaat in dit onderdeel níét om een beoordeling, maar om reflectie. Zo leren de kinderen van de dingen die bij anderen of bij henzelf goed of minder goed zijn gegaan.
Klaar!
Alle werkstukken mogen gezien worden! Dat kan op allerlei manieren. Om je op ideeën te brengen, eindigt elke les met een originele presentatietip die simpel uit te voeren is.
Met Uit de Kunst voor tekenen en handvaardigheid houd je gemakkelijk in de gaten of je aan alle doelen voldoet. Je kiest zelf of je de basisleerlijn gebruikt of je eigen leerlijn samenstelt.
De basisleerlijn volgen
Als je de basisleerlijn volgt, heb je de garantie dat je aan alle leerdoelen voor expressie voldoet. Ook weet je zeker dat de lessen gevarieerd zijn en aansluiten bij de actualiteit. Past een les toch niet goed in je weekprogramma? Dan heb je natuurlijk altijd de vrijheid om lessen te wisselen of toe te voegen.
Je eigen leerlijn samenstellen
Zelf een leerlijn samenstellen is eenvoudig met de zeer gebruiksvriendelijke jaarkalender. Als je een interessante les tegenkomt, geef je die zelf een plekje in je planning. Zo staat altijd de juiste les voor je klaar.
Dankzij de flexibiliteit van Uit de Kunst kun je lessen zo inplannen dat ze naadloos aansluiten bij de thema’s waar de kinderen bij andere vakken of bij een project aan werken. Het doelenoverzicht houdt bovendien voor je in de gaten of de lessen die je inplant voldoende variatie bieden.
Voor het geven van lessen tekenen en handvaardigheid met Uit de Kunst heb je niet veel nodig: een digibord en een internetverbinding. Alle andere benodigdheden vind je in de software: je planning, leerlijnen, uitgewerkte instructies, het lesaanbod, afbeeldingen, filmpjes en nog veel meer.
Materialen en gereedschappen
Natuurlijk hebben de kinderen voor de lessen aanvullende materialen nodig. Maar ook daarbij houden we het zo eenvoudig mogelijk. In de lessen van Uit de Kunst werk je namelijk met materialen die goed beschikbaar zijn.
Bij het voorbereiden van je les zie je in één oogopslag in de software wat je voor die les nodig hebt. En dankzij de handige materialenlijst van Uit de Kunst kom je daarbij nooit voor verrassingen te staan. Daarmee houd je je materialen en gereedschappen namelijk eenvoudig up-to-date.
Ben je nieuwsgierig naar Uit de Kunst en wil je meer weten over deze methode voor tekenen en handvaardigheid?
Vraag een gratis zichtzending aan en probeer Uit de Kunst drie maanden lang kosteloos uit.
Ja, ik wil Uit de Kunst uitproberenBen je benieuwd naar de achtergrond van Uit de Kunst, onze methode voor tekenen en handvaardigheid? Bestel dan nu gratis het methodemagazine.
Ontvang het gratis magazineEen van onze methodespecialisten vertelt je graag in een uurtje – digitaal of op school – hoe de methode in elkaar zit.
Plan een gratis voorlichting inBen je benieuwd naar de aanschafkosten van de complete methode Uit de Kunst? We maken graag een offerte op maat.
Ontvang een vrijblijvende offerteOnze ervaren adviseurs staan je graag te woord om inhoudelijk antwoord te geven op jouw vragen.
Mail een adviseur