2 minuten

Gun je leerlingen het beste: geef kennisrijk leesonderwijs

Blader je voor het eerst door een boek van onze leesmethode Atlantis? Dikke kans dat je het niet meteen herkent als lesboek. En dat is precies de bedoeling! De leesboeken van Atlantis zijn namelijk in de eerste plaats prikkelende, verfrissende en vooral kennisrijke informatieve boeken. Want kennis is volgens ons de basis voor goed leesonderwijs, en daarmee voor een succesvolle start in het leven. Met Atlantis geef je kinderen dus een prachtig cadeau voor de toekomst!


Vol betekenis 

Je kunt alleen goed leren lezen door te werken met teksten vol inhoud. Het doel van lezen is tenslotte om een tekst te begrijpen. En hoe krijg je dat onder de knie als je in de leesles uitsluitend werkt met betekenisloze tekstjes? 


Begrijpend lezen: een vak apart …

Nederland is het enige land dat begrijpend lezen als apart vak aanbiedt. Dat is best gek. Begrijpend lezen is geen losstaande vaardigheid: je zet het in om een tekst te begrijpen. Natuurlijk wil je niet alleen de teksten begrijpen die aan bod komen bij het vak begrijpend lezen. Je wilt élke tekst snappen, ook in lesboeken van andere vakken. En alle teksten die je tegenkomt buiten de schoolmuren.


… of in samenhang met andere vakken?

Helaas ligt bij begrijpend lezen de nadruk vaak op het aanleren van strategieën. Dat is vreemd: een leesstrategie is een middel om een tekst beter te begrijpen, en niet een doel op zich. Om begrijpend lezen op de juiste manier te oefenen, moet de inhoud van de tekst daarom centraal staan. Altijd! Het ligt dan ook voor de hand om in de leesles aan de slag te gaan met thema’s van wereldoriëntatie. Dat vak biedt immers meer dan genoeg kansen voor teksten die draaien om de inhoud.


Lees ook: Leesstrategieën? Daar draait het niet om!


Atlantis: lezen binnen rijke thema’s 

Bij de leesmethode Atlantis werk je voortdurend aan het bouwen van een stevige kennisbasis. De vier wereldoriënterende thema’s die bij Atlantis elk schooljaar aan bod komen, zijn Andere plaatsen en tijden, Wetenschap en techniek, Mens en natuur en Cultuur en maatschappij. Die thema’s bieden veel aanknopingspunten voor interessante teksten waarmee je werkt aan de leesvaardigheid van kinderen.

 

De uitdagende thema’s maken Atlantis ontzettend leuk om te lezen. Dat zorgt voor een win-winsituatie: kinderen leren veel over allerlei interessante onderwerpen (wat hun leesmotivatie ten goede komt) en werken voortdurend aan hun leesvaardigheid. Daarbij komen natuurlijk ook leesstrategieën aan bod, maar wel altijd op een natuurlijke manier.

 lezen binnen rijke thema's


Leuke teksten lezen is niet hetzelfde als het opleuken van de leesles. 
Lees ook: Lezen opleuken? Stop ermee!

 

Het uitbouwen van kennis en het ontwikkelen van taalvaardigheid gaan altijd hand in hand. Dat merk je als je met Atlantis werkt: de leesvaardigheid, de woordenschat én de algemene kennis van kinderen gaan met sprongen vooruit. Met kennisrijk leesonderwijs lever je dan ook een gigantische bijdrage aan de toekomst van je leerlingen. Want goed kunnen lezen is essentieel voor succes in onze maatschappij.

 

Haal alles uit Atlantis

Ben je benieuwd wat je leerlingen (en misschien jij ook wel!) tijdens de leesles kunnen leren over het heelal, je hersenen of belangrijke uitvindingen? Ontdek dan nu Atlantis. En wil je meer weten? Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met een van onze didactisch adviseurs.

 

Lees meer over Atlantis

 

Lees ook:

Leesbegrip als basis voor leessucces

Atlantis: drie pijlers voor effectief en succesvol leesonderwijs

 

kennisrijk onderwijs met Atlantis